ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις με «ρήτρα» ΑΕΠ το 2022

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται πως θα κινηθεί υψηλότερα του 3,6%
Η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται πως θα κινηθεί υψηλότερα του 3,6%
INTIME

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου εξαμήνου που θα δημοσιοποιηθούν αύριο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να δώσουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα ανακοίνωσης νέων προσωρινών μέτρων στήριξης , τα οποία θα ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 εκτιμάται πως θα κινηθεί υψηλότερα του 3,6% που ανέμενε αρχικά η κυβέρνηση και αυτό συνεπάγεται πως και τα έσοδα του έτους θα είναι μεγαλύτερα από τα αρχικώς εκτιμόμενα. Αυτή η δυναμική που θεωρείται ότι θα επιβεβαιωθεί από τα μεγέθη που θα ανακοινώσει αύριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα δώσει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να μειώσει άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, έστω και σε προσωρινή βάση.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη του αναμενομένου μεγέθυνση της οικονομίας εφέτος θα χρηματοδοτήσει το 2022:

  • Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% .
  • Τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τη στοχευμένη μείωση έμμεσων φόρων.

Στην αύξηση του ΑΕΠ εφέτος και τα επόμενα χρόνια – και συνακόλουθα στην μονιμοποίηση των φορολογικών ελαφρύνσεων- σημαντική συμβολή θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό διότι το Ταμείο θα έχει καθοριστική συμβολή στο κλείσιμο του επενδυτικού κενού της Ελλάδας, που αποτελεί κληροδότημα της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Η ενεργοποίηση του Ταμείου αναμένεται να ωθήσει το ποσοστό επενδύσεων στο ελληνικό ΑΕΠ στο 11,5% στο σύνολο του τρέχοντος έτους έναντι 11,1% το 2020 και 10,1% το 2019, λειτουργώντας ανασταλτικά προς την επιδείνωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών κατά την επαναφορά της ιδιωτικής οικονομίας σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας (όπως η ενδεχόμενη αύξηση του ιδιωτικού χρέους και η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων).

Η ανοδική πορεία του ποσοστού επενδύσεων στο ΑΕΠ αναμένεται να επιταχυνθεί τα επόμενα έτη, λόγω των αυξημένων ροών του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της κινητοποίησης μεγαλύτερου όγκου ιδιωτικών επενδυτικών πόρων, αλλά και της διαρθρωτικής επίδρασης των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου.