ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή υδρογόνου διεκδικούν χρηματοδότηση από την ΕΕ

Ελληνικά επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή υδρογόνου διεκδικούν χρηματοδότηση από την ΕΕ
Ελληνικά επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή υδρογόνου διεκδικούν χρηματοδότηση από την ΕΕ
Pixabay

Πέντε μεγάλα ελληνικά επενδυτικά σχέδια για την παραγωγή και διείσδυση του καθαρού καυσίμου του μέλλοντος, του υδρογόνου, διεκδικούν τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες, με κοινή απόφασή τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενέκριναν τη συμμετοχή πέντε ελληνικών έργων στο πρώτο κύμα Σημαντικών Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (ΙPCEI) «Yδρογόνο», τα οποία προκοινοποιήθηκαν στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, σε συνέχεια γραπτής επικοινωνίας των δύο υπουργών με τον ευρωπαίο επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Thierry Breton.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι τα προκρινόμενα έργα έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στη στήριξή τους από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη συμμετοχή τους στην αναδυόμενη ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας του υδρογόνου. Ειδικότερα, σε σύνολο 20 φακέλων που κατατέθηκαν στην κοινή πρόσκληση των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για υποβολή προτάσεων έργων που μπορούν να συνθέσουν την ελληνική συμμετοχή στο IPCEI «Υδρογόνο» προκρίθηκαν, ύστερα από αξιολόγηση από ειδική Διυπουργική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, τα ακόλουθα πέντε έργα:

White Dragon. Σύμπλεγμα (cluster) έργων για παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία μέσω ηλεκτρόλυσης από ηλιακή ενέργεια και διανομή του μέσω του δικτύου του ΔΕΣΦΑ και του αγωγού TAP. Στο έργο συμμετέχουν οι ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ (ως συντονιστής), Advent Technologies SA, COPELOUZOS GROUP (DAMCO ENERGY SA), Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ, TAP AG, ΔΕΣΦΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ, οι όμιλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και η ΔΕΗ.

Blue Med. Εργο της Motor Oil που συνίσταται στην παραγωγή μπλε υδρογόνου πολύ χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και πράσινου υδρογόνου, με ορίζοντα το 2025. Το project προβλέπει τη δημιουργία cluster ολοκληρωμένου κύκλου παραγωγής γαλάζιου και πράσινου Η2 για μεταφορά, διανομή και χρήση σε βιομηχανία και μεταφορές (λεωφορεία και πλοία). Στο έργο αναμένεται και η συμμετοχή των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και ΔΕΗ όπως και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας.

Green HIPo. Εργο της Advanced Energy Technologies (Advent Technologies) για την κατασκευή μονάδας παραγωγής καινοτόμων ηλεκτρολυτών και κυψελίδων καυσίμου. Οι συνδυασμένες κυψέλες καυσίμου θερμότητας και ενέργειας (CHP) σχεδιάζεται να παραχθούν από την Advent για το Project White Dragon. Η παραγωγή θα πραγματοποιείται στη γραμμή παραγωγής της εταιρείας, με εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία.

Η2CAT TANKS. Εργο της εταιρείας B&T Composites (ΤΙΡΙΑΚΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΕΤΕ) για την κατασκευή καινοτόμων δεξαμενών υψηλής πίεσης από σύνθετα υλικά και ίνες άνθρακα για την αποθήκευση υδρογόνου, ειδικότερα για τον τομέα των μεταφορών.

H2CEM - ΤΙΤΑΝ. Πρωτοπορία στην ελληνική παραγωγή τσιμέντου με χρήση πράσινου υδρογόνου. Το έργο αφορά την παραγωγή, την αποθήκευση και τη χρήση πράσινου υδρογόνου για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους, με στόχο την απανθρακοποίηση των μονάδων τσιμεντοβιομηχανίας της ΤΙΤΑΝ.