ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ

Η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ
Η Alpha Bank βγαίνει στις αγορές για 500 εκατ. ευρώ
INTIME

Σε νέα έκδοση ομολογιακών τίτλων με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση του δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) προχωρά σήμερα η Alpha Bank

Η τράπεζα θα ανοίξει βιβλίο προσφορών για τη διάθεση ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), μετά τη διερεύνηση των συνθηκών στην αγορά από τους συμβούλους της (BofA, BNP Paribas, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley). Το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί περί το 2%-2,5%.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank άντλησε με τίτλους της ίδιας κατηγορίας 500 εκατ. ευρώ πριν από λίγες ημέρες, ενώ μετά την Alpha Bank αναμένεται να ακολουθήσει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στόχος των συστημικών τραπεζών αποτελεί η αύξηση του δείκτη CAD ως το 2025 στο 26%, που αποτελεί και τον πήχη τον οποίο έχει θέσει επόπτης, ως προϋπόθεση για ένταξη στην υπό δημιουργία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Πρόκειται για μια υποχρέωση, στο πλαίσιο της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

Μέχρι σήμερα οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου έχουν αντλήσει 3,40 δισ. ευρώ μέσω εναλλακτικών ομολόγων, ενώ εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η έκδοση της Alpha Bank το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 3,90 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα senior preferred ομόλογα είναι τα τελευταία που μετατρέπονται σε μετοχές σε περίπτωση κεφαλαιακού ελλείμματος σε μια τράπεζα, για την προστασία των καταθετών και για τη μείωση της πιθανότητας το Δημόσιο να συνεισφέρει χρήματα για τη διάσωσή της. Ως εκ τούτ

ου, θεωρούνται οι πιο ασφαλείς τίτλοι, μεταξύ όλων των εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των κριτηρίων MREL και έχουν το χαμηλότερο κουπόνι.