ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενς Βάιντμαν: Αποχωρεί από την προεδρία της Bundesbank το «γεράκι» της Μέρκελ

Ο Γενς Βάιντμαν
Ο Γενς Βάιντμαν
EPA

Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του Διοικητή της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), στα τέλη του 2021 γνωστοποίησε ο Γενς Βάιντμαν, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Σε επιστολή του προς το προσωπικό της Bundesbank έγραψε:

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έπειτα από δέκα χρόνια είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσω ένα νέο κεφάλαιο – για την Bundesbank, αλλά και για εμένα προσωπικά».

Οι ακριβείς λόγοι για την αποχώρηση του 53χρονου κεντρικού τραπεζίτη είναι ακόμη άγνωστοι.

Ο Βάιντμαν είχε ενδιαφερθεί για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2019. Ωστόσο, η χαμηλή του δημοφιλία στην ευρωζώνη και ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο και κυρίως το γεγονός πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να επιδιώξει να μπει Γερμανός στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το επέτρεψαν.

Ο ρόλος του στην ελληνική κρίση

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας ήταν οικονομικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ την περίοδο 2006-2011 και πρωταγωνίστησε στις αποφάσεις για την Ελλάδα ειδικά στα γεγονότα πριν και κατά την κατάρτιση του πρώτου Μνημονίου.

Ο Στέφαν Μπάρον, ο βιογράφος του πρώην προέδρου της Deutsche Βank Γιόζεφ Άκερμαν έχει αποκαλύψει πως ο Ελβετός τραπεζίτης είχε παρουσιάσει στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το Φεβρουάριο του 2010 ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Deutsche Βank θα αναλάμβανε τη συγκέντρωση 30 δισ. ευρώ για την στήριξη της Ελλάδος. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα το έδιναν γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW και η γαλλική CDC (5 δισ. ευρώ εκάστη). Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να συντάξει ένα πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της που θα εγκρινόταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία αυτή που θα εξασφάλιζε πολύτιμο χρόνο για την Ελλάδα σκάλωσε στον Βάιντμαν. Στις 26 Φεβρουαρίου 2010 ο Ακερμαν παρουσίασε το σχέδιο στον οικονομικό σύμβουλο της Μέρκελ, ο τελευταίος όμως το απέρριψε, υποστηρίζοντας πως αντέβαινε στις συνθήκες της ΕΕ και πως χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιούνταν για να διασώσουν τις τράπεζες. Κατά τον Στέφαν Μπάρον η σχετική άρνηση του Βάιντμαν που τελικά αποδείχθηκε μοιραία οφείλεται στο γεγονός πως η Γερμανία ήταν μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμούσε μια ακόμα ανεπιθύμητη διάσωση.

Ο Γιόζεφ Άκερμαν θεώρησε σοβαρό λάθος τη στάση του Βάιντμαν και το ότι το Βερολίνο δεν καταλάβαινε πως θα τα έκανε όλα πολύ πιο ακριβά στο τέλος. Η ιστορία τον δικαίωσε. Ομοίως, κατέγραψε και τη στάση του Βάιντμαν σε μια υπόθεση που όπως αποδείχθηκε είχε τεράστια επιπτωση για την πορεία της ευρωζώνης, μεγαλύτερη από ότι ο Γερμανός οικονομολόγος αρχικά θεωρούσε.