ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται τα ραβασάκια από ΑΑΔΕ

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχονται τα ραβασάκια από ΑΑΔΕ
Οι υπόχρεοι με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές.
Pixabay

Τα «ραβασάκια» με το λογαριασμό των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αποστείλει το προσεχές διάστημα η ΑΑΔΕ σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν θα αναρτηθούν στο προσωπικό λογαριασμό των φορολογουμένων στην ψηφιακή πύλη myAADE. Οι υπόχρεοι με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα αναζητήσουν τις βεβαιωμένες οφειλές, όπου θα αναγράφεται και το σύνολο που έχουν λάβει, αλλά και το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν.

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες έχουν δυο επιλογές για την αποπληρωμή των οφειλών προς το κράτος από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και συγκεκριμένα:

  1. Να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν σε 60 μηνιαίες δόσεις το 50% της ενίσχυσης που έλαβαν αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.
  2. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών. Αυτή η επιλογή δείχνει η λιγότερο ελκυστική με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς συμφέρει, τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που έχουν λάβει υψηλά ποσά κατά τους επτά γύρους και διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα να τακτοποιήσουν τους λογαριασμούς τους με το «μπόνους» της έκπτωσης.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών είναι «κουρεμένα» έως 75%. Το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει μειωθεί ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Ειδικότερα, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας, επιστρέφεται:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • Το 50% για τις λοιπές επιχειρήσεις

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:=

  • το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
  • το 33,3% για τις λοιπές επιχειρήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Τι αποκαλύπτει η δικογραφία - Το μυστήριο με το Skoda - «Νομίζαμε ότι είναι της Ασφάλειας»

Μέγαρα: Τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί σε επεισόδια με Ρομά – Δέχθηκαν σκάγια και πέτρες

Η άθλια ανάρτηση του Γιώργου Κύρτσου για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Ρoή Ειδήσεων