ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες αυξήσεις στους μισθούς «καίει» το ενεργειακό κόστος

Ποιες αυξήσεις στους μισθούς «καίει» το ενεργειακό κόστος

Τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τίθενται σε εφαρμογή την από την 1η Ιανουαρίου 2022, ωστόσο, το αυξημένο κόστος ενέργειας και το πληθωριστικό σπιράλ εξανεμίζουν αυτές τις αυξήσεις.

Το 2022 το εισόδημα των μισθωτών αναμένεται να ενισχυθεί και από την εφαρμογή των παρακάτω τριών μέτρων:

  • Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου με προοπτική νέας αύξησης, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Τη διατήρηση της μείωσης εισφορών κατά 3% (κατά 1,1% στους εργαζομένους και κατά 1,9% στους εργοδότες.
  • Την απαλλαγή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την εισφορά αλληλεγγύης (με προοπτική να«παγώσει» από το 2022 και για Δημόσιο και συνταξιούχους).


Αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός (μέτρο που εκτιμάται πως αφορά 450.000 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα) θα ανέλθει στα 663 ευρώ από 1/1/2022 από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα ενώ με το επίδομα γάμου ανέρχεται στα 729,30 ευρώ. Στους υπαλλήλους που διαθέτουν τριετίες ο κατώτατος μισθός από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα είναι υψηλότερος έως και 195 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.

Εισφορά Αλληλεγγύης. Ανακοινώθηκε ήδη η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Ασφαλιστικές εισφορές. Διατηρούνται και το 2022 μειωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και εργαζομένους. Αυτό στην πράξη οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για ακόμη έναν χρόνο, με άμεσες θετικές συνέπειες τόσο στους εργαζομένους όσο και στους εργοδότες. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Το σύνολο των εισφορών παραμένει στο 36,66% από 39,66%, του τέστιν 20% κύρια σύνταξη, 7,10% υπέρ υγείας, 6,5% για επικουρική ασφάλιση και 3,06% για ανεργία και άλλους συνεισπραττόμενους κλάδους υπέρ ΟΑΕΔ.

Το ενεργειακό κόστος

Να σημειωθεί πως τα οφέλη από τις αυξήσεις αυτές ήδη έχουν εξουδετερωθεί από το ενεργειακό κόστος.

Ενδεικτικά, το «φουλάρισμα» ενός μέσου οικογενειακού αυτοκινήτου από την αρχή του έτους έχει γίνει κατά 23% πιο ακριβό, με το μηναίο κόστος για την προμήθεια καυσίμων να είναι κατά 50 ευρώ υψηλότερο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ανέλθει από τα 1,437 ευρώ ανά λίτρο, στο 1,762 ευρώ ανά λίτρο σήμερα, σημειώνοντας μέση αύξηση κατά 22,62%.

Στην πράξη, ένα μικρομεσαίο οικογενειακό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο πριν από δέκα μήνες φούλαρε με 71,8 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει σήμερα απαιτείται δαπάνη 88,1 ευρώ, ήτοι 16,25 ευρώ παραπάνω.

Με την παραδοχή πως ο μέσος οδηγός φουλάρει τρεις φορές το μήνα το όχημά του, το μηναίο κόστος προμήθειας καυσίμων από τις αρχές του έτους έχει αυξηθεί κατά 50 ευρώ σε μηναία βάση. Δηλαδή ο μέσος καταναλωτής πληρώνει σήμερα, σχεδόν όσο θα κατέβαλε για τέσσερα γεμίσματα στην αρχή του έτους! Ήτοι, το πρόσθετο κόστος καυσίμων συνεπάγεται σε ετήσια βάση μια επιβάρυνση της τάξης των 600 ευρώ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέραμα: Ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί - «Ευτυχώς δικαιώθηκαν» - Τι είπαν στις απολογίες τους

Άκης Τσελέντης: Το συγκινητικό «αντίο» στη μητέρα του - «Κατάλαβα τη ματαιότητα για την δόξα»

Ανατροπή Αρναούτογλου για το βαρομετρικό χαμηλό: «Aπευχόμαστε όλοι ότι θα συμβεί»