ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκπτώσεις 2021: Πόσο... εκπτώσεις θα είναι μετά τις ανατιμήσεις; Μπορεί να «ξεπαγώσει» η αγορά;

Ξεκινούν τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου οι εκπτώσεις
Ξεκινούν τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου οι εκπτώσεις
INTIME / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η επέλαση της ακρίβειας στην σκιά του covid-19 και οι τρύπιες τσέπες των καταναλωτών οδηγούν τους εμπόρους σε ασκήσεις ακροβασίας για την επιβίωση τους. Το Newsbomb.gr κατέγραψε το κλίμα που επικρατεί πίσω αλλά και μπροστά από τις βιτρίνες και φέρνει στο φως και προβλήματα ανά περιοχή, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου.

Η πραγματική οικονομία εδώ και καιρό βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Καταστηματάρχες που αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πριν καλά-καλά ξεσκονίσουν τα εμπορεύματα τους και φτιάξουν τις βιτρίνες τους, αντιμετωπίζουν το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά το οποίο μοιάζει να τους δίνει ένα ακόμη γερό χτύπημα.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών από τις μετακινήσεις τους (από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα), από την θέρμανση, αλλά ακόμη και από τα είδη πρώτης ανάγκης των οποίων οι τιμές έχουν πάρει φωτιά.

«Ένδυση και υπόδηση περνούν σε δεύτερη μοίρα το τελευταίο εξάμηνο για τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, θέλοντας να σκιαγραφήσει το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των καταναλωτών.

Το Newsbomb.gr με αφορμή την έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων, τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, «φιλοξενεί» απόψεις εμπορικών συλλόγων που δίνουν την δική τους εκδοχή για την οικονομική πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λιανικής σε συνάρτηση με την περιοχή τους.

Ο κοινός παρονομαστής είναι το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, αφού μειώνει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού σε μεγάλο βαθμό.

Η εκπτωτική περίοδος

Μήνας εκπτώσεων είναι ο Νοέμβριος και οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν τα προϊόντα που επιθυμούν σε οικονομικές τιμές. Τον ίδιο μήνα θα έχουμε και την Black Friday όπως και τη Cyber Monday.

Το δεκαπενθήμερο των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων θα διεξαχθεί από την 1η έως και την 15η Νοεμβρίου 2021 και τα καταστήματα την Κυριακή 7 Νοεμβρίου μπορούν να λειτουργήσουν με προτεινόμενο ωράριο, από τις 11:00 έως τις 18:00. Μπορεί άραγε αυτή η περίοδος να δώσει ανάσες;

Νίκος Κογιουμτσής, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: Απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά

«Πάντα προσδοκούμε μια θετική εξέλιξη με την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου. Ο κόσμος είναι πιεσμένος. Οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά, στις μετακινήσεις και στην θέρμανση έχουν τινάξει οικογενειακούς προϋπολογισμούς στο αέρα. Από την άλλη οι έμποροι όλο το χρόνο κάνουν προσφορές και άτυπα για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής ο οποίος υπογραμμίζει, «Χωρίς να έχει συνέλθει ο εμπορικός κόσμος από την περσινή σεζόν που έμεινε κλειστός λόγω covid-19 ήρθαν και οι αυξήσεις. Το κερασάκι στην τούρτα. Η κυβέρνηση από την άλλη δε επιδεικνύει αντανακλαστικά γρήγορα για να στηρίξει το εμπόριο. Αν στηριχτεί το εμπόριο και μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις και αναπνεύσουν τότε θα ανοίξουν και θέσεις εργασίας, το οποίο είναι ωφέλιμο όχι μόνο για την οικονομία, αλλά για την κοινωνία. Την ώρα που τα πάντα έχουν πάρει φωτιά θα πρέπει ο κατώτατος μισθός να ανέβει. Να μπορεί ο κόσμος να μη στερείται την ένδυση, την υπόδηση».

Γιάννης Καλαντώνης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου: Σχέσεις εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές είναι το κλειδί

Σε μια πόλη με πολύ μεγάλο πληθυσμό, στο Περιστέρι η αγορά είναι μια από τις πιο δυναμικές της χώρας. Και πώς να μην είναι καθώς στην πόλη κατοικούν 140.000 πολίτες.

«Προσδοκούμε οι εκπτώσεις να μας δώσουν μια βαθιά ανάσα. Η αλήθεια είναι πως διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο και οι καταναλωτές και δεν έχουν ψυχολογία και εκεί που πήγαν να ορθοποδήσουν έρχονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας το οποίο ανεβάζει το κόστος διαβίωσης τους», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Περιστερίου Γιάννης Καλαντώνης και συνεχίζει, «Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι της πόλης με γενναίες εκπτώσεις και προσφορές δίνουν πολλές λύσεις στους καταναλωτές για να μην στερηθούν την ένδυση, την υπόδηση τους και από άλλα εμπορεύματα. Τον τελευταίο καιρό ο εμπορικός κόσμος της πόλης έχει δείξει αντανακλαστικά και ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Μια το κλείσιμο για τον κορωνοϊό, μια οι αυξήσεις φωτιά στα βασικά είδη για τα νοικοκυριά και στην θέρμανση και στην μετακίνηση και την ίδια ώρα η πολιτεία να μην βοηθά με κίνητρα όπως η μείωση του ΦΠΑ.

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολα στέκονται στα πόδια τους οι έμποροι, οι οποίοι αποτελούν και ένα βασικό κομμάτι της οικονομίας. Ευτυχώς όμως που στην πόλη έχουμε αναπτύξει σχέσεις διαπροσωπικές αλλά και εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, οι οποίοι μας προτιμούν για τις λύσεις και την ποιότητα μας. Το τελευταίο που σας είπα είναι ο βασικός παράγοντας που εντείνουμε προσπάθειες και ενέργειες».

Βίβιαν Κουρμπανιάν Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης: Ψωνίζουν στην Τουρκία

Πέραν της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά η κα. Βίβιαν Κουρμπανιάν η οποία είναι η Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης θέτει και ένα άλλο θέμα που πλήττει τον εμπορικό κόσμο της περιοχής της. Και ποιο είναι αυτό; Ότι πολλοί καταναλωτές περνούν τα σύνορα και πηγαίνουν για τις αγορές τους στην Τουρκία! «Ελπίζω οι εκπτώσεις να δώσουν ένα βασικό κίνητρο στο καταναλωτικό κοινό μας και να προτιμήσουν τα καταστήματα της περιοχής μας. Είναι ζωτικής σημασίας η στήριξη στους εμπόρους μας για πολλούς λόγους. Αντιλαμβάνομαι πως η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά στις μετακινήσεις, στην θέρμανση και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι μεγάλη. Μα αυτό που λέμε είναι ότι η διαφορά ποιότητας των δικών μας προϊόντων σε σχέση με αυτών της γειτονικής χώρας είναι μεγάλη».

Θανάσης Δραγατσίκας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης: Η διαδικασία απολιγνιτοποίησης έχει «παγώσει» τους καταναλωτές

Το εμπόριο στην πόλη της Κοζάνης έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό η διαδικασία απολιγνιτοποίησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της πόλης Θανάση Δραγατσίκα. «Ο κόσμος είναι «παγωμένος» γιατί δεν ξέρει τι τον ξημερώνει. Η απολιγνιτοποίηση μπορεί να αφήσει άνεργες πολλές οικογένειες», λέει με δραματικούς τόνους στο Newsbomb.gr και στην συνέχεια αναφέρει, «Οι εκπτώσεις θα δώσουν μια ανάσα στα μαγαζιά αυτή την περίοδο. Το ελπίζουμε. Υπάρχει στήριξη από τον κόσμο στην αγορά και η εκπτωτική περίοδος είναι μια αφορμή για να μπει στα μαγαζιά και να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα ψώνια πριν την εορταστική περίοδο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.