ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ακρίβεια

Εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ακρίβεια
Εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ακρίβεια
ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ασφυκτική πίεση προκαλεί το εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την ελληνική οικονομία. Είναι ενδεικτικό πως η μέση επιβάρυνση των νοικοκυριών, μόνο από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, στα ενοίκια και σε βασικά είδη τροφίμων – έξοδα που θεωρούνται πάγια – ανέρχεται από περίπου 59 ευρώ έως 166 ευρώ τον μήνα!

Η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αποτελεί ακόμα μία σοβαρή πηγή αβεβαιότητας και ανησυχίας, δεδομένου ότι οι μισθοί έχουν μείνει καθηλωμένοι τα τελευταία χρόνια και τα έξοδα αυξάνονται. Δυσβάστακτο είναι και το κόστος στέγης – με τα ενοίκια να έχουν σημειώσει μέση αύξηση 23,8% από το 2007 – ενώ και οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι αποτελούν πρόσθετο βαρίδι για την τσέπη των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό ότι τα συνολικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα στην Ελλάδα έφτασαν τα 4,28 δισ. ευρώ το 2019, όταν το 2008 ήταν στα περίπου 2,8 δισ. ευρώ.

Τεράστια είναι η επιβάρυνση που επωμίζονται τα νοικοκυριά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η δαπάνη για τη θέρμανση με πετρέλαιο είναι υψηλότερη από πέρυσι κατά 45%, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στο 13% με 13,5%. Η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος περιορίζεται σε αυτό το επίπεδο λόγω της επιδότησης που χορηγεί η Πολιτεία αλλά και των πρόσθετων εκπτώσεων που παρέχουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αναμένεται να φρενάρει την άνοιξη του 2022. Ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς για τα νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ζεσταθούν αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης που έχει κάθε σπίτι.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή για τις 15 Οκτωβρίου – οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του καυσίμου για τη χειμερινή σεζόν (έως και τον Απρίλιο), ήταν στο 1,16 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι η τιμή εκκίνησης ήταν στα 0,798 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 40 - 50 τ.μ. θα χρειαστεί να κάψει 760 λίτρα για να ζεσταθεί. Φέτος το κόστος θα είναι στα 881,6 ευρώ όταν τον περσινό χειμώνα δαπάνησε 606,48 ευρώ. Δηλαδή θα ξοδέψει επιπλέον 275,12 ευρώ. Ένα τετραμελές νοικοκυριό που μένει σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για να ζεσταθεί θα πρέπει να καταναλώσει τη φετινή χειμερινή σεζόν 2.213 λίτρα και η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 2.567,08 ευρώ. Πέρυσι πλήρωσε 1.765 ευρώ. Το πρόσθετο κόστος εκτινάσσεται στα 802,08 ευρώ.

Σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως προαναφέρθηκε η επιπλέον επιβάρυνση ψαλιδίζεται λόγω της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση να χορηγήσει επιδότηση. Το ποσό που πιστώνεται σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό για την κατανάλωση των πρώτων 300 kWh (κιλοβατώρες) τον μήνα ανέρχεται στα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο. Για κάθε μήνα από τους Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο το ποσό της επιδότησης θα είναι στα 18 ευρώ. Ο διπλασιασμός της ενίσχυσης φανερώνει και τις προβλέψεις που κάνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ως προς το μέγεθος των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια. Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κι άλλη ενίσχυση εφόσον χρειαστεί, δηλαδή αν συνεχιστούν οι αυξήσεις. Εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θέλουν το κύμα των ανατιμήσεων στο ρεύμα να συνεχίζεται και το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Live η πορεία του Μεσογειακού κυκλώνα «Νέαρχος» - Πότε φτάνει Ελλάδα

Υπόθεση Παντελίδη: Συζητούνται οι αγωγές για το σοκαριστικό τροχαίο - Τι ζητούν Κυριάκου και Αρναούτη

Εικόνα-ντοκουμέντο Newsbomb.gr: Η στιγμή που ληστές σέρνουν γυναίκα στο Μενίδι–Πώς την ακολούθησαν

Ρoή Ειδήσεων