ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
Ανεξέλεγκτο το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας
INTIME

Το ανεξέλεγκτο ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξανέμισε τις αρχικές επιδοτήσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και των 18 ευρώ ανά μήνα για την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα αύξηση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος των 39 ευρώ ανά μήνα για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς ακόμη και με αυτή την επιδότηση ο λογαριασμός για τα νοικοκυριά παραμένει «φουσκωμένος».

Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας υπάγονται σε κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία διαθέτουν ρήτρες αναπροσαρμογής που μεταφέρουν το κόστος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά στους τελικούς πελάτες, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας κατά το τρέχον έτος έχει ήδη αποτυπωθεί στους λογαριασμούς και θα συνεχίσει να αποτυπώνεται εντονότερα στους επόμενους.

Πέρα από τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh ισχύει και «πάγωμα» των τελών χρήσης δικτύου για Νοέμβριο και Δεκέμβριο για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου ενώ για τις επιχειρήσεις (βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης και άλλες χρήσεις μέσης τάσης) έχει ανακοινωθεί αναστολή της πληρωμής των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2021 - Μαρτίου 2022.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορούν να ανασχέσουν τις βαριές απώλειες στο εισόδημα των πολιτών. Παραθέτουμε ενδεικτικά τα εξής παραδείγματα:

  • Οικιακός καταναλωτής με τριφασικό μετρητή και κατανάλωση 300 kWh ανά μήνα (3.600 kWh/χρόνο) θα πληρώσει μόνο για το κόστος του ρεύματος (χωρίς ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις) περίπου 318 ευρώ το τετράμηνο, ήτοι περίπου 80 ευρώ τον μήνα. Από το ποσό αυτό, μόλις τα 86 ευρώ το μήνα τετραμηνίας κατανάλωσης αφορούν στην αρχική ονομαστική τιμή του τιμολογίου με την έκπτωση, συν επιπλέον 5 ευρώ το πάγιο του τετραμήνου. Το υπόλοιπο ποσό των 227 ευρώ ή αλλιώς 57 ευρώ τον μήνα, είναι το επιπλέον κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Το κόστος των 57 ευρώ θα μειωθεί κατά 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
  • Μικρός επαγγελματικός καταναλωτής με τριφασικό μετρητή και κατανάλωση ίση με 750 ευρώ ανά μήνα (9.000 kWh/χρόνο) θα πληρώσει μόνο για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ρυθμιζόμενες και λοιπές χρεώσεις) περίπου 817 ευρώ το τετράμηνο, ήτοι περίπου 204 ευρώ τον μήνα. Από το ποσό αυτό, μόλις τα 240 ευρώ της τετραμηνιαίας κατανάλωσης αφορούν στην αρχική ονομαστική τιμή του τιμολογίου με την έκπτωση, συν επιπλέον 2 ευρώ το πάγιο του τετραμήνου. Το υπόλοιπο ποσά των 577 ευρώ, ή αλλιώς 144 ευρ’ω τον μήνα, θα είναι το επιπλέον κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποία μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Το επιπλέον κόστος των 144 ευρώ θα μειωθεί κατά 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Νέα μέτρα: Πού μπαίνει στοπ στους μη εμβολιασμένους - Αναλυτικά όσα ισχύουν από Δευτέρα

Τζένη Μπαλατσινού: Κινδύνευσε η ζωή μου στην τελευταία εγκυμοσύνη – Φύλακας-άγγελος μου ο Κικίλιας