ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 23,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο

Άλμα 23,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
Άλμα 23,5% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Οκτώβριο
INTIME

Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 23,5% έναντι μείωσης 6,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Οκτώβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2020 - Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2019 - Οκτωβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 7,6% έναντι μείωσης 5,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους δεικτών τιμών παραγωγού εγχώριας και εξωτερικής αγοράς. O δείκτης της εξωτερικής αγοράς προκύπτει από τη σύνθεση των επί μέρους δεικτών τιμών ευρωζώνης και εκτός ευρωζώνης, ανάλογα με τη διάκριση των χωρών προορισμού των εξαγωγών.

Για τις τιμές των προϊόντων, που διατίθενται στην εγχώρια αγορά, συλλέγονται οι βασικές τιμές πώλησης, δηλαδή οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ και παρόμοιους εκπεστέους φόρους που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών, καθώς και χωρίς άλλους δασμούς ή φόρους στα προϊόντα, περιλαμβάνοντας, όμως, τις τυχόν επιδοτήσεις στο προϊόν.

Για τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στην εξωτερική αγορά, συλλέγονται τιμές fob (free on board) και περιλαμβάνουν όλες τις επιβαρύνσεις μέχρι τη φόρτωση του εμπορεύματος στο μέσο μεταφοράς για τον προορισμό εξαγωγής του.

Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη αναφέρονται, κυρίως, στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν και πωλούν τα επιλεχθέντα προς τιμοληψία είδη και των επιχειρήσεων που αγοράζουν αυτά, ανεξάρτητα εάν τα είδη αυτά στη συνέχεια χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες για την παραγωγή άλλων προϊόντων ή μεταπωληθούν.