ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές για αποδείξεις με φοροκάρτα

Όλες οι αλλαγές για αποδείξεις με φοροκάρτα

Σφραγίδα θα πρέπει να μπαίνει στις αποδείξεις που εκδίδονται όταν ο καταναλωτής δίνει τη φοροκάρτα του για να καταχωρηθεί συναλλαγή.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την Παρασκευή απόφαση για τον τρόπο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών τα στοιχεία των οποίων καταγράφονται στην Κάρτα Αποδείξεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και στα στοιχεία που επέχουν θέση αποδείξεων λιανικής, τα δεδομένα των οποίων καταγράφονται στην Κάρτα Αποδείξεων τίθεται με την έκδοσή τους, σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο τους, η ένδειξη «Κάρτα Αποδείξεων», ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για να μην μπορούν οι φορολογούμενοι που έχουν φοροκάρτα να δωρίζουν σε άλλους την έντυπη απόδειξη, προκειμένου και οι δύο φορολογούμενοι να ωφελούνται φορολογικά.

Φέτος οι αποδείξεις δεν θα υποβληθούν μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις, αλλά θα διατηρηθούν από τους πολίτες για να προσκομιστούν σε περίπτωση ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, αναφέρεται ότι:

1) Στις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών καθώς και στα στοιχεία που επέχουν θέση αποδείξεων λιανικής, τα δεδομένα των οποίων καταγράφονται στην Κάρτα Αποδείξεων, που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, τίθεται με την έκδοσή τους, σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο τους, η ένδειξη "Κάρτα Αποδείξεων", ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους.

2) Σε κάθε περίπτωση έκδοσης αποδείξεων, η ως άνω ένδειξη τίθεται με σφραγίδα, ενώ ειδικά στις αποδείξεις που εκδίδονται με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών του Ν. 1809/1988, μπορεί να τίθεται εντύπως, ύστερα από κατάλληλο προγραμματισμό, σε όσους τύπους εξ αυτών είναι τεχνικά δυνατόν.