ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλαλούμ με το TAXISnet και την υποβολή του Ε9

Αλαλούμ με το TAXISnet και την υποβολή του Ε9

Πονοκέφαλο σε φοροτεχνικούς και φορολογούμενους προκαλεί η ανεπαρκής λειτουργία του συστήματος TAXIS.

Λάθη, παραλείψεις, διαγραφές ή διπλοεγγραφές παρατηρούνται καθημερινά, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να διορθώσουν λανθασμένες δηλώσεις, γιατί δεν τις δέχεται το σύστημα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως μόνο ηλεκτρονικά και μόνο μέσω TAXISnet θα γίνονται δεκτές οι δηλώσεις των 700.000 φορολογούμενων που είναι μισθωτοί και έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Όσοι δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης, θα ενημερωθούν από το υπουργείο Οικονομικών με συστημένη επιστολή προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα taxisnet και να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.

Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012.

Οι φοροτεχνικοί καταγγέλλουν πως έχουν πρόσβαση στο σύστημα μόνο για 8 ώρες κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν όλους τους φορολογούμενους, ειδικά όταν πρόκειται για το Ε9.

Γι' αυτό το λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ζητά την επιστροφή στη χειρόγραφη υποβολή του εντύπου.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι:

«Τις τελευταίες ημέρες είναι κοινά αποδεκτό ότι κάθε προσπάθεια για εύρυθμη ηλεκτρονική υποβολή του Ε9 είναι καταδικασμένη (16 ώρες το 24ωρο). Δεν εξετάζουμε τους λόγους για τους οποίους, ακόμη και ηλεκτρονικά υποβληθέντα Ε9 για μεταβολές στις χρήσεις μέχρι και 2009 δεν συμπεριλαμβάνονται στην «εικόνα» που εμφανίζει η σχετική βάση δεδομένων για το «περιουσιόλογιο» των φυσικών προσώπων.

Όμως, σας παρακαλούμε και ζητούμε να αποφασίσετε και να ανακοινώσετε άμεσα την δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής στις Δ.Ο.Υ. των λίγων Ε9, που αφορούν μεταβολές εντός του 2010, προκειμένου να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε πολύτιμο χρόνο για την υλοποίηση των υπολοίπων φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων».

Διαβάστε ακόμη:

«Βροχή» τα χαράτσια για τα ακίνητα μετά τις εκλογές