ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη και πάλι!

Σε κατάσταση συναγερμού η Ευρώπη και πάλι!

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία 24ωρα στην Φραγκφούρτη, αυτή τη φορά, όμως, όχι για κάποιο θέμα που σχετίζεται με το ελληνικό πρόβλημα, αλλά για τις κυοφορούμενες αρνητικές εξελίξεις στο ισπανικό και στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι τράπεζες των δύο χωρών, έχουν αγοράσει μέχρι στιγμής κρατικό χρέος που αντιστοιχεί σε ένα υπόλοιπο της τάξης των 68 και 54 δις ευρώ, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, που τα επιτόκια δανεισμού και των δύο κρατών ανεβαίνουν και πάλι κατά τρόπο ανησυχητικό, ενώ σε μια – δύο περιπτώσεις υπήρξαν και ομολογιακές εκδόσεις τους οι οποίες δεν καλύφθηκαν πλήρως.

Αυτά, και τα δύο, θεωρούνται και είναι εξαιρετικά ανησυχητικά σημάδια. Στο μεταξύ, το ύψος του δανεισμού τους από την ΕΚΤ έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το ίδιο ισχύει και με τις πορτογαλικές τράπεζες.

Στη Μαδρίτη, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι «θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», χωρίς την βοήθεια της ΕΕ και στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Οι αγορές, όμως, δεν φαίνεται να πείθονται, ενώ, αργά αλλά σταθερά, χάνουν την εμπιστοσύνη τους και στην ικανότητα του κ. Μόντι να συνεχίζει να βγάζει «λαγούς από το καπέλο του», για να διασώσει την ιταλική οικονομία.

Το όλο σύστημα, πανευρωπαικά, φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, την ίδια ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β.Σόιμπλε υποστηρίζει πως «ό,τι ήταν να δώσουμε, το δώσαμε» και ο πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ παραδέχεται ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν την αλληλεγγύη της Γερμανίας, επειδή η Γερμανία ωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από τη νομισματική Ενωση και την εισαγωγή του ευρώ».

Μύλος, κυριολεκτικά …