ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ στο επίκεντρο του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου
European Union

To Eurogroup εξέτασε σήμερα την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ώστε να υπάρξει ένα κοινό δημοσιονομικό πλαίσιο που θα γίνεται πραγματικά σεβαστό και να επιτρέπει τη μείωση του δημοσίου χρέους των κρατών μελών με πιο αργούς και βιώσιμους ρυθμούς.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι πλέον υπό αξιολόγηση καθώς η πανδημία έχει αυξήσει το δημόσιο χρέος σε τέτοιο βαθμό που οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν μπορούν πλέον να επιβληθούν. Την ίδια στιγμή, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε βάθος πολλών δεκαετιών, κάτι που πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αντανακλάται και στους κανονισμούς της ΕΕ.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε πως για τη γερμανική κυβέρνηση είναι σημαντικό να αναπτύξει μια δυναμική εξόδου από την κρίση προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup πως δεν θα επαναληφθούν τα παλιά και πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση. «Χρειαζόμαστε σταθερότητα αλλά χρειαζόμαστε και ανάπτυξη. Η συζήτηση δεν θα τελειώσει σήμερα», είπε.