ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Plan B για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Plan B για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας
Plan B για να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας
AP

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα από τις επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας που θα προκαλέσει μια πιθανή σύρραξη Ρωσίας - Ουκρανίας. 

Για τον λόγο αυτό χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας.

Η ανησυχία είναι διπλή και έχει να κάνει με το ακραίο σενάριο της διακοπής παροχής ρωσικού αερίου προς τις βαλκανικές χώρες αλλά και με την πιθανότητα περαιτέρω έκρηξης των τιμών ενέργειας, η οποία θα προκληθεί με τον πρώτο πυροβολισμό στην περιοχή της Ουκρανίας. Πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη εξετάστηκαν διάφορα σενάρια κλιμάκωσης του κινδύνου επάρκειας.

Στα περισσότερα εξ αυτών η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή απώλεια του ρωσικού αερίου, το οποίο καλύπτει το 40% με 45% της εγχώριας κατανάλωσης.

Πάντως, η όδευση που ακολουθεί το φυσικό αέριο της Gazprom για να φτάσει στη χώρα μας καθώς και οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας του συγκεκριμένου καυσίμου είναι οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους αρμόδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις επιπτώσεις σε μια πιθανή διακοπή της παροχής του καυσίμου.

Όπως αναφέρουν πηγές, η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ακραίες επιπτώσεις θα πρέπει η Μόσχα να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου του αγωγού TurkStream, μέσω του οποίου το ρωσικό αέριο φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί κατεβαίνει στο δικό μας δίκτυο μεταφοράς. Κάτι που προσώρας μοιάζει απίθανο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Ξιφαράς εξήγησε τις δυνατότητες κάλυψης, με διάφορα σενάρια απώλειας του ρωσικού αερίου, των ενεργειακών αναγκών τόσο από τον αποθηκευτικό χώρο LNG στη Ρεβυθούσα όσο και από τον αγωγό TAP που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Αξίζει να τονιστεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας φέρεται να κινείται και στη δέσμευση κι άλλων φορτίων LNG.

Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, ζητήθηκε από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και Ηρων να έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης). Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 GW, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της εταιρείας Ηρων ισχύος 120 MW. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό, σε ένα ακραίο σενάριο διακοπής της παροχής αερίου, η Ελλάδα δεν θα μείνει από ρεύμα.