ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους - Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους
Εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους
INTIME

Εφάπαξ επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν από το Πάσχα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των εσόδων του προϋπολογισμού.

Οι εισπράξεις Φεβρουαρίου θα κρίνουν το ύψος, αλλά και την περίμετρο των νέων μέτρων στήριξης, καθώς θα αποκαλύψουν τον δημοσιονομικό χώρο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο κυρίως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες. Επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα και στοιχεία, καθώς ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος και για τα εισοδήματα και για τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων στην αγορά.

Εξετάζει διάφορα εργαλεία και επιλογές, πέραν της οριζόντιας στήριξης που γίνεται με τις πολιτικές της σε μια σειρά από πράγματα, σε εκείνες τις ομάδες οι οποίες είναι φυσικό ότι εξαιτίας του χαμηλού τους εισοδήματος αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες για να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κύμα της ακρίβειας.

«Ο,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά» δήλωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι «το πρόβλημα είναι παροδικό αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι το επίδομα αυτό «προφανώς είναι στη σκέψη μας».

Εξήγησε πως από τις αρχές του έτους «έχουμε μετρήσει τα πάντα για την απώλεια εσόδων», όπως π.χ. από τη μείωση του ΦΠΑ, ή από τη μείωση των φόρων στα καύσιμα. «Έχουμε μετρήσει αν αυτό που εισηγούνται κάποιοι πάει στον πολίτη γιατί ξέρετε πολύ καλά πολλές φορές χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτά τα μέτρα προς το παρόν απορρίπτονται.

Σημείωσε ότι «έχουμε μετρήσει και το πώς θα στηρίξουμε περισσότερο τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συνεπώς, ανάλογα με την εκτέλεση προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο που φαίνεται να είναι πολύ καλή, φαίνεται τα έσοδα σε σχέση με τους στόχους να είναι πολύ αυξημένα, αλλά μετά από έναν κακό Ιανουάριο λόγω της υγειονομικής κρίσης και των ακραίων καιρικών φαινομένων, θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Επεσήμανε πως «αν συνεπώς έχουμε καλύτερο προϋπολογισμό και το πρόβλημα συνεχίζεται με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί για να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται έκτακτο επίδομα κατά της ακρίβειας - Ποιοι θα το πάρουν

Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια: Ο Μάρτιος κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση