ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 150 Έλληνες των «Suisse Secrets», το νέο «deal» του Φουρλή και οι πικρές αλήθειες της EBA

Οι 150 Έλληνες των «Suisse Secrets», το νέο «deal» του Φουρλή και οι πικρές αλήθειες της EBA

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι 150 Έλληνες των «Suisse Secrets»

Η στήλη είναι σε θέση να σας ενημερώσει πως μόλις το 0,5% των δικαιούχων των τραπεζικών λογαριασμών που περιλαμβάνονται στα «Suisse Secrets», ήτοι στη διαρροή τραπεζικών λογαριασμών της Credit Suisse που απεκάλυψαν το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) και διεθνή ΜΜΕ, αφορά σε Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας. Πιο απλά σε σύνολο 30.000 πελατών της Credit Suisse που συσχετίζονται με τη διαρροή των 18.000 τραπεζικών λογαριασμών, μόλις 150 είναι Έλληνες. Καθώς πολλά από τα στοιχεία των «Suisse Secrets» τελούν ακόμη υπό επεξεργασία, είναι νωρίς να πούμε εάν οι εν λόγω υποθέσεις είναι σημαντικού ενδιαφέροντος ή όχι. Θα πρέπει λοιπόν να δημοσιευθούν πρώτα τα σχετικά ονόματα, ώστε να ασχοληθούν με αυτά η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Ψάχνοντας τα Pandora Papers

Άλλωστε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει ήδη αρκετή δουλειά με την εξέταση των 239 εγγραφών και 78 διευθύνσεων ελληνικού ενδιαφέροντος των Pandora Papers, της διαρροής που απεκάλυψε η ICIJ, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει από το Δεκέμβριο δώσει σαφείς εντολές στην Α΄ Μονάδα και στη Γ΄ Μονάδα της Αρχής, να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα των εμπλεκομένων προσώπων. Τα στελέχη της Α΄ Μονάδας ερευνούν εάν μέσω των offshore που αναφέρονται στα Pandora Papers έχει διαπραχθεί ξέπλυμα χρήματος, ενώ τα στελέχη της Γ΄ Μονάδας προχωρούν σε διασταυρώσεις που σχετίζονται με τα Πόθεν Έσχες των αναφερομένων στις λίστες. Καθώς πολλοί εξ αυτών είχαν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, εξετάζεται το εάν είχαν συμπεριλάβει τις offshore των Pandora Papers στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, τα Pandora Papers δεν αναμένεται να απασχολήσουν τη σημερινή Ολομέλεια της Αρχής, η οποία θα συνεδριάσει για ένα εξάωρο, προκειμένου να καλύψει άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν από καιρό.

Οι πικρές αλήθειες της EBA

Αλλά να παραμείνουμε στο ίδιο θέμα, καθώς χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) δημοσιοποίησε μια πολύ δυσάρεστη έκθεση για όσους εποπτεύουν το ξέπλυμα χρήματος πανευρωπαϊκά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η EBA δημοσίευσε ένα 18σελιδο πόρισμα αξιολόγησης των απαντήσεων που της έδωσαν εποπτικές αρχές αρμόδιες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, οι οποίες κλήθηκαν να σχολιάσουν αναλυτικά το πως μεταχειρίσθηκαν δεδομένα που τους παρασχέθηκαν από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για το ξέπλυμα κεφαλαίων μέσω του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΒΑ διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές από τις αρμόδιες αρχές αξιολόγησαν τις πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στα έγγραφα της ICIJ που διέρρευσαν. Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε πως κάποιες αρμόδιες αρχές δεν έκαναν καμία ενέργεια όταν αποκαλύφθηκαν οι διαρροές. Επιπλέον, η EBA σημείωσε ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές τα υπάρχοντα κανάλια συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βελτίωση της κατανόησής των στοιχείων. «Η EBA διαπίστωσε ότι οι αρμόδιες αρχές σε όλη την ΕΕ υιοθέτησαν σημαντικά διαφορετικές προσεγγίσεις για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ου επισημαίνονται από τις διαρροές. Αυτές οι προσεγγίσεις διέφεραν σημαντικά από αυτό που θα ανέμενε η EBA στο πλαίσιο μιας προσέγγισης βάσει ανάλυσης κινδύνου (risk-based approach)», αναφέρεται με πρόδηλη απογοήτευση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.

Το «deal» της Φουρλής

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η εξαγορά του εμπορικού πάρκου Florida 1 Retail Park του βρετανικού επενδυτικού fund Pradera στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, από την Trade Estates ΑΕΕΑΠ του Ομίλου Φουρλή. Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ απέκτησε την εταιρεία Κτηματοδομή που διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο έναντι 36 εκατ. ευρώ περίπου. Βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων της Κτηματοδομής η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) της εταιρείας το 2020 ήταν οριακά υψηλότερη των 25 εκατ. ευρώ. Αλλά μη βιαστείτε να θεωρήσετε πως το βρετανικό fund εισέπραξε 11 εκατ. ευρώ περισσότερα από το NAV της εταιρείας που πούλησε. Ουσιαστικά η Κτηματοδομή ανήκε στην Eurobank. Για εξασφάλιση ομολογιακών δανείων της Eurobank ονομαστικού ποσού 24 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020 είχε εγγραφεί υποθήκη ύψους 31,3 εκατ. ευρώ επί των ακινήτων της Κτηματοδομής και είχαν ενεχυριασθεί τα έσοδα μισθωμάτων, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι μετοχές της εταιρείας. Μάλιστα, η έκθεσή της Κτηματοδομής ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το Δεκέμβριο του 2017 είχε προχωρήσει στη χορήγηση εγγύησης υπέρ της Trivillage Developments Greece, μιας άλλης εταιρείας fund Pradera στην οποία ανήκουν τα Village στο Ρέντη. Προς εξασφάλιση των υποχρεώσεων της Trivillage που απέρρεαν από ομολογιακό δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2020 είχαν εγγραφεί επιπλέον υποθήκες επί των ακινήτων της Κτηματοδομής συνολικού ύψους 12,3 εκατ. ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν μέσα στο 2021 τα δάνεια της Κτηματοδομής και της Trivillage αναδιαρθρώθηκαν, ωστόσο αυτό που είναι γίνεται αντιληπτό είναι πως το ποσό που κατέβαλε ο Όμιλος Φουρλή, κατευθύνθηκε κυρίως στην ελληνική τράπεζα και όχι στο βρετανικό fund.

Το δώρο της ΕΛΣΤΑΤ

Ένα ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα αξίας 40 ευρώ θα λάβουν 50 τυχεροί πολίτες που έχουν απογραφεί ηλεκτρονικά. Με αφορμή την απογραφή και έπειτα από πρόταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) περιλήφθηκε στο εφετινό νομισματικό πρόγραμμα της χώρας η έκδοση ενός αργυρού συλλεκτικού νομίσματος με θέμα «Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών 2021». Το αργυρό αυτό νόμισμα, αποτελεί μοναδικό στο είδος του, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί νόμισμα με θέμα την απογραφή. Το συλλεκτικό νόμισμα φέρει στην μία όψη το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και στην άλλη το λογότυπο της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021, την ονομαστική του αξία, το εθνόσημο και περιμετρικά τις λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία» και «2021 Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών». Το νόμισμα είναι κατασκευασμένο από άργυρο 92,5% και είναι επιμελημένης κοπής (proof). Οι συλλέκτες μπορούν να προμηθεύονται το ασημένιο νόμισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος έναντι 40 ευρώ. Ωστόσο, σε ένδειξη εκτίμησης της μεγάλης συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής, η ΕΛΣΤΑΤ θα κληρώσει την επόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 50 συλλεκτικά νομίσματα, συνολικής αξίας 2.000 ευρώ. Οι 50 κληρωθέντες κωδικοί και οι 50 επιλαχόντες θα αναρτηθούν, σύμφωνα με τους όρους της κλήρωσης, στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ: www.statistics.gr, ενώ οι τυχεροί θα ενημερωθούν και τηλεφωνικά για τον τρόπο παραλαβής του συλλεκτικού νομίσματός τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.