ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζησαλάτας στο Newsbomb: Ο Θεός να βάλει το χέρι του με τις αυξήσεις – Πώς θα ισορροπήσει η αγορά

Χατζησαλάτας στο Newsbomb: Ο Θεός να βάλει το χέρι του με τις αυξήσεις – Πώς θα ισορροπήσει η αγορά

H ακρίβεια που φέρνουν οι αυξήσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν «πονοκέφαλο» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά λόγω του ξέφρενου ράλι στην ενέργεια με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο καθώς ο πλανήτης κλυδωνίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την αβεβαιότητα που επικρατεί και η οποία καθιστά δύσκολη την οποιαδήποτε πρόβλεψη τονίζει στο Newsbomb.gr ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομικά δεδομένα και να μιλάμε για οικονομικό σχεδιασμό όταν κυμάνθηκε από 213 ευρώ έως 600 ευρώ η μεγαβατώρα χθες, Δευτέρα».

«Φτάσαμε στο σημείο να είναι στα 426 ευρώ η μεγαταβώρα όταν την Παρασκευή ήταν 362 ευρώ» προσθέτει ο κ. Χατζησαλάτας διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι μια πετρελαϊκή κρίση, είναι μια κρίση ενέργειας. Ακόμα και οι ΑΠΕ έχουν πρόβλημα, δεν έχεις πού να κινηθείς».

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, όπως λέει ο ίδιος, να υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις σε πρώτη ύλη, άλευρα, ρεύμα ενώ για την επόμενη ημέρα σημειώνει ότι «μπορεί να ισορροπήσει την αγορά, μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα και να εκτοξευθούν όλα στα ύψη».

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει» προσθέτει σε δραματικούς τόνους εξηγώντας ότι το ρεύμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση τιμής και υποστηρίζοντας ότι «για να ισορροπήσει η αγορά ή θα πρέπει να ρίξει κανείς το κέρδος ή να χαλάσει την ποιότητα».

Ο κ. Χατζησαλάτας χαρακτηρίζει θετικότατα την απόφαση στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων λέγοντας ότι «ακόμα και ένα ευρώ είναι ιερό» προσθέτοντας, όμως, ότι «είναι σταγόνα στον ωκεανό» δεδομένων των συνεχών ανατιμήσεων.

Μέτρα σε Ελλάδα και ΕΕ

Εντωμεταξύ σήμερα, Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναμένεται να δημοσιοποιήσουν νέα μέτρα τα οποία τα κράτη – μέλη μπορούν να υιοθετήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους επάρκεια.

Αίσθηση προκαλεί, σύμφωνα με σχέδιο προτάσεων που είχε διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα, η συμπερίληψη μεταξύ άλλων της δυνατότητας επιβολής ρυθμιζόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά αλλά και για μικρές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, δε, αναμένονται τις επόμενες ημέρες ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Μάρτιο με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα «πακέτο» 350 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει και το φυσικό αέριο.

«Φωτιά» και στη βενζίνη

Την ίδια ώρα τουλάχιστον τρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την τιμή της βενζίνης που θέλουν την τιμή της αμόλυβδης να φτάνει τις επόμενες ημέρες σε ορισμένες περιοχές έως τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την τιμή. Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση, την ώρα που στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η τιμή είναι ήδη μια ανάσα από τα 2 ευρώ.