ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή του ζητά από την ΕΕ η Ελλάδα

Φυσικό αέριο: Πλαφόν στην τιμή του ζητά από την ΕΕ η Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να υπάρξει παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου
INTIME

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολη στην πρόεδρο της Κομισιόν και προτείνει μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο

Επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν με την οποία ζητά έκτακτη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χρηματιστηριακή αγορά του φυσικού αερίου TFF με τον καθορισμό ανώτατης τιμής των συναλλαγών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός στην επιστολή του παρουσιάζει την πρότασή του για τον επαναπροσδιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που διαπραγματεύεται στο ολλανδικό hub και αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Στην επιστολή, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα με ανώτατο εύρος αύξησης της τιμής ενώ εναλλακτικά προτείνει και την επιβολή και ανώτατων περιθωρίων κέρδους στους παραγωγούς ενέργειας.

Την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου αποκάλυψε χθες, Τρίτη, ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζητά, επίσης, την εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση δημοσιονομικού χώρου για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα επτά μέτρα ανακούφισης πολιτών και νοικοκυριών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε, επίσης, τις επτά παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων:

Πρώτον: Από την πρώτη στιγμή των ενεργειακών ανατιμήσεων, το Σεπτέμβριο του 2021, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε και η Κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης των καταναλωτών για την κάλυψη σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων. Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, πάνω από 2 δισ. ευρώ, και η οριζόντια αυτή πολιτική στήριξης θα συνεχιστεί.

Δεύτερον: Έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, ώστε να υπάρχει από το Μάιο δεύτερη, γενναία -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός- αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τρίτον: Επεξεργαζόμαστε στοχευμένες παρεμβάσεις -το ύψος και η περίμετρος των οποίων θα ανακοινωθούν εντός του Μαρτίου- για τη στήριξη οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Τέταρτον: Μπαίνει σε άμεση εφαρμογή νέα -μόνιμη- μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να πληρώνουμε από φέτος μεσοσταθμικά 34% λιγότερο φόρο σε σχέση με το 2018.

Πέμπτον: Προωθείται νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών που παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτων. Προβλέπει κρατική επιδότηση 70-210 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, προκειμένου να ανασταλεί η διαδικασία πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, για χρονικό διάστημα 15 μηνών.

Έκτον: Με νομοθετική ρύθμιση μπαίνει «κόφτης» στο περιθώριο μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή. Δεν μπορεί το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προϊόντος, να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Έβδομον: Καταρτίζεται συγκεκριμένο σχέδιο για να έχουμε συνολικά φθηνότερη στέγη, κυρίως για τους νέους μας.

Στόχος της κυβέρνησης η ευρωπαϊκή παρέμβαση

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr ήταν στόχος της κυβέρνησης η Ευρωπαϊκή Ενωση να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών μέτρων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στο κόστος των επιχειρήσεων χωρίς να συνυπολογιστούν στο έλλειμμα και στο χρέος οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης και οι αμυντικές δαπάνες σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους είναι επιτακτική ανάγκη να εξαιρεθούν από τα δημοσιονομικά ελλείμματα οι δαπάνες για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση, καθώς όπως υπογραμμίζουν, είναι πλέον ξεκάθαρα πως θα απαιτηθούν μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης ενισχύσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία και η στρατηγική της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον «στρατιωτικό και οικονομικό πόλεμο» στέλνουν σήμα για δημοσιονομική ευελιξία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Παράλληλα φαίνεται πως στους κόλπους της Ε.Ε έχει ανοίξει η συζήτηση που αφορά στο θέμα του χρόνου και του τρόπου επαναφοράς των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα ότι η ελληνική πρόταση στην ΕΕ προβλέπει τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας και τα δάνεια αυτά να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών. Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: H EE ετοιμάζεται για έκδοση κοινού ομολόγου για να καλύψει δαπάνες ενέργειας και άμυνας