ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ρώσοι στρέφονται σε εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να μην αποκλειστούν από δημοφιλείς εφαρμογές

Το διαδίκτυο της Ρωσίας υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια
Το διαδίκτυο της Ρωσίας υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια
AP

Οι Ρώσοι στρέφονται σε εικονικά ιδιωτικά δίκτυα για να παρακάμψουν τους αυστηρότερους ελέγχους του διαδικτύου που έχουν επιβληθεί στην χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (Virtual Private Network -VPN) πραγματοποιεί ασφαλή σύνδεση με το διαδίκτυο και παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας απορρήτου και ανωνυμίας, ώστε ο χρήστης να μπορεί να κρύψει τη δραστηριότητά του στο διαδίκτυο για να αποφύγει την παρακολούθηση, να αντιμετωπίσει τη λογοκρισία και να περιηγηθεί ελεύθερα στο διαδίκτυο, κ.α..

Σύμφωνα με το CNBC, οι δέκα κορυφαίες εφαρμογές VPN στο App Store της Apple και στο Google Play Store στη Ρωσία έλαβαν συνολικά σχεδόν 6 εκατ. λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, έως τις 8 Μαρτίου και ήταν αυξημένες κατά 1.500% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 13 ημερών.

Το διαδίκτυο της Ρωσίας υπόκειται σε λογοκρισία εδώ και χρόνια, αν και μεγάλες πλατφόρμες των ΗΠΑ όπως το Facebook, το Twitter και η Google ήταν ελεύθερα διαθέσιμες. Ωστόσο, αυτές οι εταιρείες λειτουργούν πλέον υπό την απειλή αποκλεισμού, ειδικά εάν φιλοξενούν περιεχόμενο που θεωρείται ότι ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο.

Καθώς η εισβολή συνεχίζεται, η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση σε ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες. Το Facebook που ανήκει στο Meta αποκλείστηκε στις 4 Μαρτίου, ενώ η πρόσβαση στο Twitter είναι περιορισμένη.

Στις 5 Μαρτίου, η ζήτηση για VPN αυξήθηκε περισσότερο από δέκα φορές πάνω από τον μέσο όρο, σύμφωνα με το Top10VPN.

«Καθώς διάφορες εταιρείες έχουν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στα προϊόντα τους στη Ρωσία, οι εφαρμογές VPN γνώρισαν άνοδο στην αγορά καθώς οι Ρώσοι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς», δήλωσε στο CNBC ένας εκπρόσωπος της SensorTower μέσω email.

«Οι αγορές εφαρμογών VPN πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς οι περιορισμοί συνεχίζουν να αυξάνονται. Προς το παρόν, αγορές όπως το App Store της Apple και το Google Play εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες — ωστόσο, αυτό μπορεί κάλλιστα να αλλάξει στο μέλλον», ανέφερε.