ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Μείωση του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 2 τρισ.

ΔΝΤ: Μείωση του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 2 τρισ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μειώσουν κατά 1,7% τον δανεισμό τους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα συρρικνώσουν το ενεργητικό τους κατά 2 τρισ. ευρώ τους επόμενους 18 μήνες, προβλέπει η έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα περιορίσουν κατά 7% το ενεργητικό τους στο τέλος του 2013, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα από την πλευρά των ευρωπαίων πολιτικών.

Το Ταμείο αναμένει ότι η απομόχλευση των τραπεζών θα γίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μέσω της πώλησης χρεογράφων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους, ενώ εκτιμά ότι θα γίνει κατά το ένα τέταρτο με τη μείωση των δανείων τους.

Οι αναλυτές του Ταμείου εξέτασαν τις προσπάθειες που κάνουν οι 58 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους θέση, να εγκαταλείψουν μη επικερδείς επιχειρήσεις και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότησή τους από τη διατραπεζική αγορά.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr