ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για αύξηση «έκπληξη» του κατώτατου μισθού

Πάνω και από το 6% είναι πιθανόν να κινηθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού
Πάνω και από το 6% είναι πιθανόν να κινηθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού
INTIME

Πάνω και από το 6% είναι πιθανόν να κινηθεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, καθώς η κυβέρνηση μελετά πρόσθετες παρεμβάσεις για την ανάσχεση των συνεπειών της ακρίβειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Οι διεργασίες ήδη είναι εντατικές, καθώς μετά τις 15η Απριλίου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα ισχύσει την Πρωτομαγιά.

Η τελική εισήγηση του υπουργού Εργασίας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα γίνει εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Το επικρατέστερο σενάριο φέρνει τον κατώτατο μισθό να ξεπερνά τα 700 ευρώ και τη νέα αύξηση να ξεπερνά το 6%, ήτοι να υπερβαίνει τον μέσο πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου 2022.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι επιπλέον αύξηση 6% (πέραν του 2% που ίσχυσε από την 1.1.2022) και διαμόρφωση του κατώτατου στα 703 ευρώ από τα 663 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζητούν αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του πληθωρισμού, υποστηρίζοντας πως είναι αναγκαία ως μέτρο καταπολέμησης της φτώχειας.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προτείνει την επαναφορά της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού προηγηθεί η επιστροφή του στα 751 ευρώ ανά μήνα.

Ως ελάχιστο η ΓΣΕΕ ζητεί την τήρηση της προεκλογικής κυβερνητικής δέσμευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ.

Πολλοί ωστόσο εμπειρογνώμονες θεωρούν πως είναι ενδεδειγμένη η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2022 κατά 7% ή κατά 46,4 ευρώ, φθάνοντας στα 709,4 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, είναι η έβδομη χαμηλότερη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%.