ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς πώληση πίνακας του Πικάσο με τιμή που ξεπερνά τα 60 εκατ. δολάρια

Ο πίνακας «Femme nue couchee»
Ο πίνακας «Femme nue couchee»
AP

Μια αισθησιακή απεικόνιση της μούσας και ερωμένης του Πάμπλο Πικάσο ως θαλάσσιο πλάσμα με πολλά μέλη, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής χρονιάς της ζωής του καλλιτέχνη, πρόκειται να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε δημοπρασία τον ερχόμενο μήνα από τον οίκο Σόθμπις.

Ο πίνακας «Femme nue couchee» αναμένεται να πουληθεί για περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για μια δημοπρασία που αντανακλά την επιθυμία των συλλεκτών έργων του Πικάσο, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εκείνα στα οποία απεικονίζεται η Μαρί Τερέζ Βαλτέρ.

Το «Femme nue couchee» θεωρείται «μια βαθιά λυρική ωδή στην αδέσμευτη επιθυμία του καλλιτέχνη για τη Μαρί Τερέζ. Στο πορτρέτο της αυτό με τα άκρα της που μοιάζουν με μακριά και ευλύγιστα πτερύγια συνεχίζει να μαγεύει καθώς αποτυπώνει τέλεια τη μούσα του Πικάσο ως την απόλυτη έκφραση της ιδιοφυΐας του».

Η Βαλτέρ απεικονίζεται ως αισθησιακό θαλάσσιο πλάσμα με πολλά μέλη. Η μούσα του ζωγράφου υπήρξε ενθουσιώδης και ικανή κολυμβήτρια και η χάρη της στο νερό ήταν μια διαρκής γοητεία για τον Πικάσο, ο οποίος δεν έμαθε ποτέ να κολυμπά.