ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ακριβό μου ακίνητο - Στα ύψη τα υλικά των κατασκευών

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ακριβό μου ακίνητο - Στα ύψη τα υλικά των κατασκευών
Στη μέγγενη της ακρίβειας έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των κατασκευών
Pixabay

Θα πρέπει να διαθέτει πολύ γερό πορτοφόλι ο αγοραστής, για να αποκτήσει κατοικία, κύρια ή εξοχική, καθώς οι τιμές των υλικών κατασκευής έχουν εκτοξευθεί

Η πρωτοφανής άνοδος των τιμών των οικοδομικών υλικών, που ξεκίνησε πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και επιταχύνεται, επηρεάζει καθοριστικά το κόστος της οικοδομής, με αποτέλεσμα πλέον να απειλούνται ευθέως οι ανεγέρσεις νέων κτιρίων. Πολλά έργα και οικοδομές αναστέλουν τις εργασιές τους έως ότου υπάρξει μια αποκλιμάκωση του κατασκευαστικού κόστους.

Ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως «στην αγορά κατοικίας, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν εκτοξεύσει το κόστος μιας νέας οικοδομής σε περίπου 1.600-1.700 ευρώ/τ.μ., χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Ενώ πριν από την πανδημική κρίση, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, το κόστος κατασκευής κυμαινόταν μεταξύ 1.000 και 1.200 ευρώ/τ.μ.. Έχουμε μια αύξηση πάνω από το 40%. Η αύξηση προέρχεται από τα υλικά και από τις τιμές των οικοπέδων, ένα μείγμα εκρηκτικό. Οι αξία των τιμών των οικοπέδων έχει αυξηθεί σταδιακά την τελευταία πενταετία λόγω της μεγάλης ζήτησης».

Όσο για το ποια υλικά έχουν αυξηθεί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, είπε: «Οι τεράστιες αυξήσεις των υλικών που άρχισαν από το 2021 συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση το πρώτο τρίμηνο το 2022. Ενδεικτικά αναφέρω, υλικά που έχουν αυξηθεί και πάνω απο 50% όπως ο σίδηρος οπλισμένου σκυροδέρματος, χαλκός (πρώτη ύλη για όλες τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις), αλουμίνιο (βασικό υλικό για όλα τα εξωτερικά κουφώματα), πλακίδια δαπέδων, πλαστικά όπως σωληνώσεις αποχετεύσεων, τζάμια, μάρμαρα και κάθε είδους προϊόντα του σιδήρου για διάφορες κατασκευές, ξυλουργικά (ντουλάπες, κουζίνες, πόρτες υπνοδωματίων κ.τ.λ.)».

Ο κ. Καψιμάλης, επεσήμανε πως στην αγορά των υλικών παρατηρούνται και φαινόμενα κερδοσκοπίας και αυθαίρετων αυξήσεων, που επιδεινώνουν την κατάσταση «αν και τα εμπορεύματα τα είχαν προμηθευτεί σε τιμές 2020 με την πρώτη ενεργειακή αύξηση τιμολογήθηκαν με νέες αυξημένες τιμές για το φαινόμενο της αισχροκέρδειας η πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της».

Ακόμα έκανε λόγο για ελλείψεις σε πολλά υλικά λόγω της διατάραξης που έχει δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην εκτέλεση των παραγγελιών μας και παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης υλικών, ειδικά στα εισαγώμενα προϊόντα και πολλές φορές είναι τελείως άγνωστη η ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος. Πάντως η αβεβαιότητα έκβασης του πολέμου και της αύξησης των υλικών μας οδηγούν ως επιχείρηση σε μικρή κατ' αρχήν αναστολή έναρξης των νέων έργων. Προσδοκία όλων είναι η αποκλιμάκωση του κόστους κατασκευής κτιρίων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Για τον Φεβρουάριο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 9,0%, έναντι αύξησης 0,7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 2,0%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2021.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 5,0%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

Διαβάστε επίσης:

Εκτόξευση 9% στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κτιρίων το Φεβρουάριο

Πρόγραμμα επανειδίκευσης εργαζομένων στο οικοσύστημα των κατασκευών