ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλοί τζίροι σε εμπορικά καταστήματα και εστίαση λίγο πριν την Εβδομάδα των Παθών

Παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρότερων κα
Παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρότερων και πιο ευάλωτων οικονομικά επιχειρήσεων.
INTIME

Μπορεί να έχουμε εισέλθει ήδη στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, ωστόσο εμπορικά καταστήματα και εστίαση είναι αντιμέτωπα με χαμηλούς τζίρους, λόγω της αδύναμης κατανάλωσης.

Παράγοντες της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρότερων και πιο ευάλωτων οικονομικά επιχειρήσεων.

Η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους σχεδόν κατά 20%, με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους και δοκιμάζουν τις αντοχές τους, οι οποίες φθίνουν ημέρα με την ημέρα παρά τη στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σηκώσει πολλά βάρη στο πρόσφατο παρελθόν και έχουν βιώσει ήδη μια οικονομική κρίση και στη συνέχεια την πανδημία του κορωνοϊού που κυριολεκτικά τους γονάτισε, αφού κλήθηκαν να κατεβάσουν ρολά όταν αποφασίσθηκε η επιβολή των lockdowns για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εκπρόσωποι και φορείς της αγοράς προειδοποιούν για ακόμη μια φορά για τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων, καλώντας το οικονομικό επιτελείο να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά για την ενίσχυσή τους. Αναγνωρίζουν βέβαια ότι με το τελευταίο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και όχι μόνο ακρίβειας, πήραν μια ανάσα, που ωστόσο δεν είναι αρκετή για να καλύψει το σύνολο της ζημιάς που υφίστανται.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργου Καββαθά, ο οποίος στέκεται στην ανάγκη αναζήτησης νέων γραμμών άμυνας ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τις οικονομικές συνέπειες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία εκτιμά ότι θα συμβάλουν στην εκτόνωση του προβλήματος και θα βοηθήσουν σημαντικά τους πληττόμενους κλάδους. Συγκεκριμένα, προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στην ενέργεια και περαιτέρω διευκολύνσεις στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί.