ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικές αναταραχές και σφοδρή ανθρωπιστική κρίση προβλέπει το ΔΝΤ

Κοινωνικές αναταραχές και σφοδρή ανθρωπιστική κρίση προβλέπει το ΔΝΤ
Οι προβλέψεις του IMF είναι εφιαλτικές.
AP Photo

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο με δεδομένες τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία – «Εικόνες από το μέλλον» με σενάρια κοινωνικών εκρήξεων και ακραίας φτώχειας

Θα έλεγε κανείς ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι μια προβολή στο μέλλον για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Το Ταμείο, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τις εαρινές συνεδριάσεις του στην Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι με τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας τόσο αυξημένες, υπάρχει πλέον σημαντικός κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής σε πολλές χώρες όπου αυτές οι τιμές αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό των δαπανών των νοικοκυριών.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων στο εγγύς μέλλον μέσω δύο βασικών καναλιών», ανέφερε. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το κακό σενάριο το υπογραμμίζει το ΔΝΤ, ένας οργανισμός που γεννήθηκε από «σύστημα» και υπηρετεί το σύστημα.

Οι προβλέψεις του IMF είναι εφιαλτικές. Όπως αναφέρει στο report: «Το πρώτο είναι μια περαιτέρω απότομη άνοδος των παγκόσμιων τιμών των καυσίμων και των τροφίμων - μια ιδιαίτερη ανησυχία στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και τροφίμων για βασική κατανάλωση».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης τονίζεται: «Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τη συσσώρευση εμπορευμάτων, τους ελέγχους των εξαγωγών και τους εγχώριους περιορισμούς - με περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στις διαταραχές του εφοδιασμού, τις τιμές και την κοινωνική αναταραχή». «Το δεύτερο είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όλα δείχνουν ότι τα χειρότερα δεν έχουν επέλθει ακόμα και ότι η βαλίτσα της ενεργειακής κρίσης και της οικονομικής ύφεσης θα πάει πολύ μακριά. Ειδικά σε χώρες που δεν έχουν διασφαλίσει την παραγωγική τους επάρκεια και αυτονομία. Οι χώρες αυτές (όπως και η Ελλάδα σημειώνουμε) θα πληγούν περισσότερο.

Το Ταμείο ανέβασε προς τα πάνω επίσης απότομα τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό στις περισσότερες οικονομίες. Ανέφερε ότι αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στο 7,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο 7,7% στις ΗΠΑ φέτος. Και τα δύο είναι υψηλά πολλών δεκαετιών. Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τη δική του αλυσιδωτή αντίδραση, λέγοντας: «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να αποσταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, προκαλώντας μια πιο επιθετική απάντηση σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες».

«Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου εξαπλώνονται πολύ - σαν σεισμικά κύματα που προέρχονται από το επίκεντρο ενός σεισμού», δήλωσε ο Pierre-Olivier Gourinchas, ο πρόσφατα διορισμένος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ο κόσμος γνώρισε και πάλι ένα μεγάλο, μετασχηματιστικό σοκ. Ακριβώς όπως φάνηκε μια διαρκής ανάκαμψη από την προκαλούμενη από την πανδημία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, ο πόλεμος δημιούργησε την πολύ πραγματική προοπτική ότι ένα μεγάλο μέρος των πρόσφατων κερδών θα διαγραφούν».

Σε ότι αφορά την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται εμφανές ότι το «ευχολόγιο» της Ενωμένης Ευρώπης με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, με οικονομική ενοποίηση, με πολιτική εμβάθυνση και αλληλεγγύη παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο. Για να πραγματωθεί πρέπει η Ευρώπη να απογαλακτισθεί από τρίτους και να μειώσει δραστικά την ενεργειακή της εξάρτηση. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Προς το παρόν η Ε.Ε. δείχνει να ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνοντας το παλαιό σύνθημα της Αριστεράς: «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», το οποίο επιβεβαιώνεται πλήρως ακόμα και τώρα…

Διαβάστε επίσης:

Χαμηλότερη ανάπτυξη και μείωση ανταγωνιστικότητας προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2022