ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού «αυλαία» για την αναπροσαρμογή αμοιβών, παροχών και συντάξεων

Η αύξηση του κατώτατου μισθού «αυλαία» για την αναπροσαρμογή αμοιβών, παροχών και συντάξεων
Αύξηση στον κατώτατο μισθό, αναπροσαρμογή συντάξεων, αύξηση επιδομάτων, ελαφρύτερος ΕΝΦΙΑ, σχέδιο για φθηνό ρεύμα οι κινήσεις της κυβέρνησης
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Αύξηση στον κατώτατο μισθό, αναπροσαρμογή συντάξεων, αύξηση επιδομάτων, ελαφρύτερος ΕΝΦΙΑ, σχέδιο για φθηνό ρεύμα οι κινήσεις της κυβέρνησης

Έναν κύκλο αναπροσαρμογής αμοιβών, παροχών, επιδομάτων και συντάξεων που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες άνοιξε η κυβέρνηση με την ανακοίνωση της δεύτερης μέσα στο 2022 αύξησης του κατώτατου μισθού ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει και στο σχέδιο για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα την ώρα που φέτος θα είναι ελαφρύτερος για το 80% των φορολογουμένων και ο ΕΝΦΙΑ.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού που συμπαρασύρει και αρκετά επιδόματα αυξάνοντας το ετήσιο όφελος των μισθωτών έως και τα 906 ευρώ, το επόμενο βήμα από τις αρχές του 2023 θα είναι οι συντάξεις ώστε οι δύο κινήσεις αυτές να αποτελέσουν το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.
Ειδικά, δε, για τις συντάξεις οι πληροφορίες για τριπλή αύξηση σε οχτώ μήνες θα σημάνει το «ξεπάγωμά» τους μετά από μια περίοδο 13 ετών μόνο συρρίκνωσης και μειώσεων.

«Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Και πρώτα των χαμηλόμισθων. Γιατί ποτέ δεν οραματίστηκα μια οικονομία με συγκριτικό της πλεονέκτημα τις χαμηλές απολαβές. Αντίθετα, δεσμεύτηκα για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Και, πράγματι, η ανεργία ήδη μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μέσα σε 33 μήνες έχει υποχωρήσει 5 ολόκληρες μονάδες, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του την Μεγάλη Τετάρτη απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εργοδότες να κινηθούν ανάλογα και προς τις άλλες κατηγορίες μισθωτών καθώς υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο η Πολιτεία προχωρά και σε νέα μείωση των εισφορών κατά μισή μονάδα.

«Σειρά, λοιπόν, έχουν και εκείνοι να σταθούν δίπλα στους υπαλλήλους τους. Γιατί καμία επιχείρηση δεν μπορεί να παράγει αξία από την εργασία αν δεν έχει φροντίσει πρώτα να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια των ίδιων των εργαζομένων της» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αύξηση κατώτατου μισθού: Έως 906 ευρώ το ετήσιο όφελος των μισθωτών

Με την απόφαση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου ο κατώτατος μισθός από τον ερχόμενο μήνα διαμορφώνεται πλέον στα 713 από 663 ευρώ που είναι σήμερα. Σε συνδυασμό, δε, με την αύξηση 2% που εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου το ετήσιο όφελος είναι της τάξης των 882 ευρώ και φτάνει έως και τα 906 ευρώ αν συνυπολογισθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Εκτός, δε, από τους 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό, αυξήσεις θα δουν και άλλοι περίπου 200.000 που λαμβάνουν επιδόματα που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό.

Με την αύξηση, μάλιστα, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα σε 12μηνη βάση περνάει αυτόν του δημοσίου καθώς διαμορφώνεται στα 813,8 ευρώ έναντι 785 ευρώ που είναι ο εισαγωγικός μισθός για πρωτοδιοριζόμενο ΥΕ κατηγορίας.

Τα οφέλη μεγιστοποιούνται για όσους έχουν «τριετίες» έως το 2012 καθώς:

  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 784.3 ευρώ.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια ο μισθός διαμορφώνεται στα 855.6 ευρώ
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών ο μισθός διαμορφώνεται στα 926.9 ευρώ ενώ αν προστεθεί και το 10% του επιδόματος γάμου για τους έγγαμους ο μισθός φτάνει τα 1018.6 ευρώ.

Τα επιδόματα που αυξάνονται από 1η Μαΐου

  • Γάμου από 66 στα 71 ευρώ
  • Τριετιών από 66,3-199 στα 71,3-235 ευρώ
  • Ανεργίας από 407 στα 438 ευρώ
  • Εποχικό επίδομα από 518-1.036 στα 557-1.115 ευρώ
  • Επίσχεσης εργασίας από 663 στα 713 ευρώ
  • Βοήθημα μετά την τακτική επιδότηση εργασίας από 212 στα 228 ευρώ
  • Βοήθημα με 3μηνη εγγραφή ΟΑΕΔ από 245 στα 263 ευρώ
  • Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας από 326 στα 350 ευρώ
  • Επίδομα μετά τη λήξη ποινής στέρησης ελευθερίας από 245 στα 263 ευρώ
  • Επιδομα μητρότητας από 663 στα 713 ευρώ
  • Επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη από 663 στα 713 ευρώ
  • Ημερήσιο επίδομα μαθητευόμενων στις σχολές ΟΑΕΔ από 22 στα 24 ευρώ
  • Επίδομα μαθητείας στις σχολές ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ από 15 στα 16 ευρώ
  • Πρακτικής άσκησης ΤΕΙ-επιδότησης σπουδαστών από 24 στα 25 ευρώ
  • Πρακτικής άσκησης σπουδαστών τουριστικής εκπαίδευσης από 18 στα 19 ευρώ
  • Επιδότηση προσλήψεων σπουδαστών ΑΤΕΙ-ΑΣΠΑΙΤΕ από 332-530 στα 357-570 ευρώ
  • Επίδομα γονικής άδειας από 663 στα 713 ευρώ

Τριπλή αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι σε οκτώ μήνες

Τριπλή αύξηση θα λάβουν οι συνταξιούχοι στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023, μέσα από το τριπλό πλέγμα παρεμβάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) με προοπτική αύξησης έως 5%, και τη διατήρηση των αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης που ισχύουν στις κύριες ανταποδοτικές συντάξεις σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Αύξηση συντάξεων έως 5%: Υστερα από 12 χρόνια απωλειών ξεπαγώνουν από το 2023 όλες οι συντάξεις. Σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1ης Ιανουαρίου 2023 θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί κατά 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2%+3%). Η συνολική αύξηση που θα προκύψει δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερη του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο κάποιοι δεν θα λάβουν την αύξηση στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Συγκεκριμένα, αύξηση δεν θα λάβουν οι συνταξιούχοι που μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους – σύμφωνα με τους νόμους Κατρούγκαλου και Βρούτση – είχαν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Δηλαδή ελάμβαναν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι (και δημόσιοι υπάλληλοι) με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το 2023 τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται, λόγω της κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Νέα ποσοστά αναπλήρωσης: Με τον νόμο Βρούτση αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Αυτό οδηγεί σε ονομαστικές-πραγματικές αυξήσεις κυρίως στις νέες κύριες συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), δηλαδή για εκείνες τις οποίες αιτήθηκαν οι συνταξιούχοι μετά τη 12η Μαΐου 2016. Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων είναι έως 11,8%. Σε ευρώ αυτό σημαίνει ότι η αύξηση κινείται από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου. Επίσης, οδηγεί σε λογιστική αύξηση παλιές συντάξεις (όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης), αλλά όχι σε ονομαστική, καθώς οι καταβαλλόμενες αυτές συντάξεις παραμένουν σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις επανυπολογισθείσες με βάση τον νόμο Βρούτση.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Μαΐου - Αύξηση 9,7%