ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος ΡΑΕ στη Βουλή για τα υπερκέρδη στην ενέργεια: Δεν δεχθήκαμε παρεμβάσεις

Πρόεδρος ΡΑΕ στη Βουλή για τα υπερκέρδη στην ενέργεια: Δεν δεχθήκαμε παρεμβάσεις
«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα Μαξίμου. Λειτουργούμε τεχνοκρατικά», απάντησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ

Στην αρχή Θεσμών της Βουλής ο επικεφαλής της ΡΑΕ

Δίκαιο και τεκμηριωμένο χαρακτήρισε υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας τον υπολογισμό των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας , μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο επικεφαλής της Αρχής εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Αρχής για τα πυρά που δέχεται αναφορικά με την έκθεσή της για την κερδοφορία των εταιρειών στην αγορά της ενέργειας.

«Είμαστε ανεξάρτητη αρχή, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον, δεν δεχόμαστε εντολές από κανένα Μαξίμου. Λειτουργούμε τεχνοκρατικά», απάντησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ στους βουλευτές που κατηγόρησαν την αρχή ότι υπέκυψε στα μαγειρέματα της κυβέρνησης.

«Θα ήθελα να αποτυπώσω την ενόχλησή μας, για τις εκφράσεις όπως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη των υπερκερδών και η ΡΑΕ συμπράττει σε αυτό», ότι το κείμενο που ετοιμάσαμε είναι ένα «κακογραμμένο εγχειρίδιο με εντολές Μαξίμου». Αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν σηκώνουμε κουβέντα για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας», είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας και ζήτησε να αποσυρθούν αυτά τα σχόλια, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών.

«Δεν σηκώνουμε τίποτα, όσον αφορά την αξιοπρέπεια μας», είπε ο κ. Δαγούμας και πρόσθεσε: «οι αξίες μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη δουλειά που μας δίνει ψωμί για να φάμε και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον».

Αναφερόμενος στο πόρισμα για την κερδοφορία των εταιρειών, ο πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει επαλήθευση των δεδομένων, αλλά η Αρχή δεν δέχεται αιχμές ότι δέχθηκε παρεμβάσεις, διότι ο τρόπος που εργάστηκε ήταν αποκλειστικά δικός της.

«Η λειτουργία της αγοράς παράγει αυξημένα κέρδη στους παραγωγούς, γεγονός για το οποίο κληθήκαμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το τεκμηριώσουμε», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2022.

«Μας προβλημάτισε ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τους ευρωπαίους, σε μια σύνοδο που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, για τη μεθοδολογία, αλλά πραγματικά είναι πολύ δύσκολο το θέμα του προσδιορισμού της κερδοφορίας. Θεωρώ ότι τα στελέχη της Αρχής κάναμε μια δουλειά την οποία χαρακτηρίζουμε άρτια τεχνοκρατικά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό που έχουμε κάνει. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να του αποδείξουμε τη μεθοδολογία, τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και είναι δίκαιοι υπολογισμοί, όπως εκφράζει τον χαρακτήρα και τον ρόλο μας», είπε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι από τα οικονομικά αποτελέσματα που αφορούν το σύνολο του έτους, φαίνεται πως «όντως, η δραστηριότητα παραγωγής παρουσιάζει κέρδη, η δραστηριότητα της προμήθειας στη λιανική παρουσιάζει ζημίες».

Όπως εξάλλου επισήμανε, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν και δαπάνες που δεν αφορούν τη λειτουργία της αγοράς, περιλαμβάνουν αποσβέσεις, έξοδα διοίκησης, το χρηματοοικονομικό κόστος και λοιπές δραστηριότητες που δεν αποτυπώνουν την αυξημένη κερδοφορία, από τη δραστηριότητα της αγοράς, η ΡΑΕ ανέπτυξε μεθοδολογία, που «κρύβει σημαντικό όγκο δουλειάς» και η οποία μεθοδολογία κατέληξε ότι «η κερδοφορία των παραγωγών, κατά τους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και το Μάρτιο του 2022, ήταν λίγο πάνω από 920 εκατομμύρια, με τις δραστηριότητες παραγωγής». Ταυτόχρονα όμως, όπως σημείωσε, «προκειμένου να είναι δίκαιοι οι υπολογισμοί της ΡΑΕ, αποτυπώθηκαν και οι εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους παίκτες». Για να γίνει αυτό, ζητήθηκαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες. Η ΔΕΗ απάντησε ότι έχει δώσει 335 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις, υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων.