ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ξεπέρασε το 11% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο

Eurostat: Ξεπέρασε το 11% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Υψηλότερα από το 11% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο. Αν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα δημοσιοποιηθούν στις 9 Ιουνίου, από δεδομένα που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαΐκή Στατιστική Υπηρεσία προκύπτει ότι ο τιμάριθμος το Μάιο κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα 28 ετών.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Ωστόσο η συγκεκριμένη μέτρηση της ευρωπαϊκής αρχής δεν λαμβάνει υπόψη δεδομένα που οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα και τα οποία συνυπολογίζει η ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να έχει φτάσει τον Μάιο στο 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο κι έναντι πρόβλεψης για 7,7%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, αμφισβητώντας την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων από τον Ιούλιο θα είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την πεισματικά υψηλή αύξηση των τιμών.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο), ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και οι υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η δομική μέτρηση δηλαδή που παρακολουθεί η ΕΚΤ, επιταχύνθηκε στο 4,4% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση, από 3,9%.