ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το πετρέλαιο ο ΙΕΑ

Αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για το πετρέλαιο ο ΙΕΑ
Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου για το 2010 και το 2011 προχώρησε...

Στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου για το 2010 και το 2011 προχώρησε ο Διεθνής Οργανισμός Eνέργειας. Δημοσίευμα των “Financial Times” υποστηρίζει ότι η αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στην τιμή του, που σήμερα ανέρχεται στα περίπου 89 δολάρια το βαρέλι, εάν δεν υπάρξει αύξηση της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Οι νέες προβλέψεις δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010, που αποτελεί τη μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών και σχεδόν 130.000 βαρέλια την ημέρα μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμησή του. Για το 2011, ο IEA εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως ή περίπου 260.000 βαρέλια περισσότερο σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.

Η αναθεώρηση αποδίδεται στην μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατανάλωση του πετρελαίου σε Κίνα και ΗΠΑ, με τον ΙΕΑ να αναφέρει ότι «ο ΟΠΕΚ μπορεί να πιεσθεί να αυξήσει την προσφορά στην αγορά το 2011, αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται ασταμάτητα».

Ο ΟΠΕΚ αύριο θα συνεδριάσει στο Εκουαδόρ, προκειμένου να συζητήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει ως προς την προσφορά πετρελαίου, καθώς μετά από δύο χρόνια μείωσης της παραγωγής προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των τιμών λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καλείται να αποφασίσει εάν και κατά πόσο «θα ανοίξει τις κάνουλες».

Πηγή: newscode.gr