ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015 το ρούβλι – Τεράστια ανατίμηση μέσα σε 120 ημέρες

Η εκπληκτική άνοδος του ρουβλίου έχει κάνει το Κρεμλίνο να μιλά για «αποδείξεις» που καταδεικνύουν ό
Η εκπληκτική άνοδος του ρουβλίου έχει κάνει το Κρεμλίνο να μιλά για «αποδείξεις» που καταδεικνύουν ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν λειτουργούν.
AP

Στο υψηλότερο επίπεδό από τον Μάιο του 2015 ανήλθε η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο, διαμορφούμενη σε 52,3 ρούβλια ανά δολάριο.

Τα επίπεδα αυτά απέχουν αισθητά από την ισοτιμία των 139 ρουβλίων ανά δολάριο που είχαμε στις αρχές Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Η εκπληκτική άνοδος του ρουβλίου έχει κάνει το Κρεμλίνο να μιλά για «αποδείξεις» που καταδεικνύουν ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν λειτουργούν.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αρχική πτώση του ρουβλίου και τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 20% από 9,5% που ήταν πριν. Από τότε, η αξία του νομίσματος έχει βελτιωθεί σε σημείο που η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το επιτόκιο τρεις φορές για να φτάσει στο 11% στα τέλη Μαΐου.

Το ρούβλι έχει γίνει τόσο ισχυρό που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας λαμβάνει ενεργά μέτρα για να προσπαθήσει να το αποδυναμώσει, φοβούμενη ότι αυτό θα κάνει τις εξαγωγές της λιγότερο ανταγωνιστικές.

Αλλά τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την άνοδο του νομίσματος και πως μπορεί να διατηρηθεί; Οι εντυπωσιακά υψηλές τιμές ενέργειας, οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι ίδιες οι κυρώσεις.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου. Ο κύριος πελάτης του; Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγόραζε ρωσική ενέργεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα, ταυτόχρονα προσπαθεί να τιμωρήσει με κυρώσεις την Ρωσία.

Αυτό φέρνει την ΕΕ σε δύσκολη θέση – καθώς έχει στείλει περισσότερα χρήματα στη Ρωσία για αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από ό,τι έχει στείλει ως βοήθεια στην Ουκρανία - . Και με τις τιμές του πετρελαίου να είναι κατά 60% υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι -παρόλο που πολλές δυτικές χώρες έχουν περιορίσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία- η Μόσχα εξακολουθεί να έχει κέρδη ρεκόρ. Και αυτά τα κέρδη ισχυροποιούν το ρούβλι.