ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ΑΦΜ στο allazosyskevi.gov.gr - Τι ισχύει για αγορές με δόσεις

allazosyskevi.gov.gr: Τι αλλάζει στις αιτήσεις
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.
Unsplash

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι αλλάζει στην αίτηση στο allazosyskevi.gov.gr. Νέα ΑΦΜ κάνουν σήμερα, Παρασκευή 24/06 αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Τι πρέπει να προσέξετε.

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στην πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr προκειμένου όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ενεργοβόρες συσκευές.

Σήμερα δημοσιεύτηκε νέα ανακοίνωση αναφορικά με το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή» στην οποία επισημαίνεται ότι ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 δύναται να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Επισημαίνεται ότι ψυγεία που έχουν κατασκευαστεί προ του 1993 δύναται να ανακυκλωθούν στο πλαίσιο του παρόντος Προγράμματος, ακόμα και αν δε φέρουν ενεργειακή ετικέτα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ψυγείων συμμορφώνεται με την ενεργειακή οδηγία 92/75/22.09.92 που αναφέρεται στον Οδηγό του Προγράμματος και συγκεκριμένα, με το σημείο 5 του άρθρου 1 της οδηγίας αυτής».

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Τι ισχύει για αγορά με δόσεις

Αρκετοί είναι εκείνοι που λόγω της ακρίβειας- επιθυμούν να κάνουν την αγορά της νέας συσκευής με δόσεις και όχι με μετρητά, κάτι που το νέο πρόγραμμα της επιδότησης συσκευών επιτρέπει ωστόσο, υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να προσέξετε.

Η επιχορηγούμενη τιμή πώλησης της νέας συσκευής θα πρέπει να αντιστοιχεί σε τιμή τοις μετρητοίς, καθώς δεν επιδοτούνται τυχόν τόκοι που προκύπτουν μετά από διακανονισμό (δόσεις). Εφόσον η πληρωμή γίνεται βάσει έντοκων δόσεων, θα πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται στη συναλλαγή το συνολικό ποσό (αξία) τοις μετρητοίς, διακριτά από οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση (π.χ. τόκους και έξοδα φακέλου).

Στην επιχορηγούμενη τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης άλλα πιθανά κόστη (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης της συσκευής, προαιρετικά εξαρτήματα κλπ.), καθώς δεν είναι επιλέξιμα μέσω της δράσης.

Σε περίπτωση αγοράς που περιλαμβάνει επιπλέον υπηρεσίες, αυτές θα πρέπει να τιμολογούνται διακριτά (πχ να αναγράφονται σε διαφορετική γραμμή του ίδιου παραστατικού ή σε χωριστό παραστατικό) και σε κάθε περίπτωση, να μην ενσωματώνονται στη τιμή του βασικού προϊόντος, επί της οποίας θα υπολογιστεί η ενίσχυση.

Από τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και στη δήλωση δαπανών για τις ανάγκες του Προγράμματος θα πρέπει να προκύπτει η καθαρή αξία του επιχορηγούμενου προϊόντος και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Συγκεκριμένα μπορείτε να επιλέξετε όποια συσκευή θέλετε, ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τους ενδεχόμενους τόκους που μπορεί να έχει η αγορά:

Για παράδειγμα, εάν λάβετε εκπτωτικό κουπόνι 50% και επιλέξετε μια συσκευή αξίας 800 ευρώ, με το πλάνο δόσεων από το εκάστοτε ηλεκτρονικό κατάστημα το τελικό ποσό μπορεί να πάει -θεωρητικά- στα 1.000 ευρώ. Όμως εσείς δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι θα πάρετε 500 ευρώ επιδότηση (το 50% των 1.000 ευρώ της τελικής αξίας). Η επιδότηση θα καλύψει το 50% της αρχικής αξίας, δηλαδή τα 400 ευρώ.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Μέχρι πότε οι αιτήσεις

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα κλείσει στις 5 Ιουλίου, ενώ οι αγορές ηλεκτρικών συσκευών μπορούν να γίνουν έως 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr, για τις αιτήσεις ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Ειδικότερα:

  • 24/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
  • 25/6: ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.

Οι αιτήσεις αφορούν είτε ιδιόκτητη, είτε ενοικιασμένη, είτε παραχωρημένη κατοικία, εφόσον:

Α) Αποτελεί την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος,

Β) Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση της κατοικίας αυτής.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πώς θα λάβετε το voucher

Εφόσον εγκριθεί η αίτησή σας και δικαιούστε επιχορήγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά επιταγές του Προγράμματος. Κάθε επιταγή αντιστοιχεί σε μία συσκευή, οπότε ο μέγιστος αριθμός επιταγών που μπορείτε να λάβετε είναι τρεις.

Η επιταγή δεν έχει φυσική μορφή, αλλά είναι ένας μοναδικός κωδικός ο οποίος θα αποσταλεί τόσο στον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας (στην πλατφόρμα που κάνατε την αίτηση) όσο και στο κινητό σας με SMS. Χρησιμοποιήστε τον κωδικό αυτό κατά την παραγγελία/ αγορά της νέας συσκευής σε έμπορο που συμμετέχει στο Πρόγραμμα.

Δίνοντας την επιταγή (τον κωδικό) στον έμπορο καλύπτετε ένα μέρος της τιμής του προϊόντος (ίσο με την αξία της επιταγής), οπότε θα πρέπει να εξοφλήσετε με δικά σας μέσα (μετρητά, κάρτα, δόσεις κλπ.) μόνο την υπολειπόμενη αξία.