ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζει ο τρόπος επιδότησης από τον Σεπτέμβριο

Αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα δουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίο
Αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα δουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.
Pixabay

Απανωτές είναι οι επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και επαγγελματίες από τις αυξήσεις σε βενζίνη, φυσικό αέριο, ρεύμα και αγαθά πρώτης ανάγκης. Το κύμα ακρίβειας που έχει ενσκήψει στη χώρα μας δεν λέει να κοπάσει, με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπερνάει τα 2,40 ευρώ ανά λίτρο και τη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται σήμερα στα 373 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις είναι απότοκα των διεθνών τιμών ενέργειας. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 165 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ενώ η διεθνής τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Για να στηρίξει τα νοικοκυριά η κυβέρνηση επιδοτεί τους καταναλωτές, ώστε να περιορίσει τα βάρη τούς. Η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 5 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Για τον μήνα που διανύουμε οι ενισχύσεις έχουν ως εξής:

  • Στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, επιδότηση που καλύπτει το 84% της αύξησης.
  • Στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα τους δικαιούχου ΚΟΤ, που καλύπτει το 100% της αύξησης.
  • Αυξάνεται η επιδότηση στους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa σε 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας έως και το 82% της αύξησης.
  • Σε ότι αφορά τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται στα 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος άνω των 35 KVa η επιδότηση ανέρχεται στα 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για το φυσικό αέριο και τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί πως μετά τον Ιούλιο η επιδότηση θα υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο. Για τον υπολογισμό των επιδοτήσεων κάθε μήνα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λαμβάνει υπόψη τη μέση τιμή λιανικής των πέντε εταιρειών με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και θα υπολογίζει το ύψος της στήριξης των τιμολογίων ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά να μην ξεπερνά τα 16-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα (ή 19 λεπτά για τις επιχειρήσεις).

Έτσι, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι στις ανακοινώσεις των προμηθευτών στις 10 Ιουλίου οι τιμές πώλησης ρεύματος θα είναι αυξημένες, αντιστοίχως αυξημένες θα είναι και οι επιδοτήσεις που θα δουν οι καταναλωτές με τους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.