ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα

Αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στα ελληνικά και τα ιταλικά ομόλογα
AP

Αποκλιμακώνονται σήμερα οι πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ και ειδικά στα ιταλικά και τα ελληνικά χρεόγραφα, μετά τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραμείνει στην πρωθυπουργία, αν τα κόμματα που συμμετέχουν στον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό τον υποστηρίξουν, απευθύνοντας έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης .

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,37%, ενώ η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 3,3%. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,6%, ενώ η απόδοση του ιταλικού πενταετούς ομολόγου είναι στο 2,4%.

Οι Ιταλοί αναλυτές, στα πρώτα τους σχόλια τονίζουν ότι η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην ομιλία του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Μένει να διαπιστωθεί αν τα κόμματα θα παραμερίσουν, όντως, τις όποιες διαφορές τους, για την δημιουργία νέου κλίματος αποδοτικής συνεργασίας ή αν, τελικά, θα επιλεγεί η λύση της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η ιταλική κρίση επιταχύνει και τις διεργασίες στην ΕΚΤ για την εισαγωγή ενός μέσου κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της ζώνης του ευρώ. Αυτό είναι θεμελιώδους σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημαντικής διεύρυνσης των spreads στην ευρωζώνη και για τη διατήρηση σταθερών συνθηκών χρηματοδότησης για τις πιο ευάλωτες περιφερειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Αυτό το μέσο θα πρέπει, πρώτα και κύρια, να στοχεύει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα στην αποκατάσταση των spreads σύμφωνα με τα θεμελιώδη δημοσιονομικά στοιχεία των χωρών. Θα πρέπει να εφαρμόζεται με ευέλικτο τρόπο όταν τα spreads διευρύνονται υπερβολικά ή πολύ γρήγορα και θα πρέπει να συνοδεύεται με όρους που θα εγγυώνται την ομαλή εφαρμογή, ενώ ταυτόχρονα θα μειώνουν τον κίνδυνο νομικών προκλήσεων από πιθανούς επικριτές, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.