ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζουν τα κρατικά ταμεία οι έμμεσοι φόροι, αλλά πνίγουν τα νοικοκυριά

Στηρίζουν τα κρατικά ταμεία οι έμμεσοι φόροι, αλλά πνίγουν τα νοικοκυριά
Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τί θα γίνει με τους έμμεσους φόρους τη χειμερινή περίοδο εν μέσω δυσβάστακτων βαρών σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης.
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φόροι συνολικού ύψους 6,421 δισ. ευρώ  κατέληξαν στα κρατικά ταμεία τον Ιούλιο, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους.

Η εκτίναξη της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας σε συνάρτηση με την αυξημένη κατανάλωση λόγω της τουριστικής κίνησης, οδήγησε ανοδικά τα έσοδα από το ΦΠΑ, τα οποία από τα 1,16 δισ. ευρώ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να μειωθεί στο 1,167 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, από 3,425 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τί θα γίνει με τους έμμεσους φόρους τη χειμερινή περίοδο εν μέσω δυσβάστακτων βαρών σε λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης.

Το προσεχές Σάββατο 20 Αυγούστου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τις τιμές που θα χρεώνουν την κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου, οι οποίες θα φανούν στα τιμολόγια Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες, οι οποίες για τον Αύγουστο κυμαίνονται από 0,486 έως και 1 ευρώ ανά κιλοβατώρα, που με την κρατική επιδότηση (0,337 ευρώ) διαμορφώνονται από 0,149 έως και 0,665 ευρώ.

Οι συνθήκες στην αγορά δεν είναι παρόμοιες με εκείνες στα τέλη Ιουλίου, οπότε είχαν γίνει οι προβλέψεις για τις τιμές Αυγούστου. Οι τιμές φυσικού αερίου, από τις οποίες εξαρτάται το 40% της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, σημειώνουν άνοδο τις τελευταίες ημέρες, πάνω από τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), με τα προθεσμιακά συμβόλαια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να ξεπερνούν και τα 230 ευρώ/MWh.

Πάντως, οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος τον Αύγουστο δεν ακολούθησαν τις τιμές του αερίου, καθώς η μέση τιμή για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου συγκρατήθηκε στα 369.61 ευρώ/MWh. Θετικά επέδρασαν η μειωμένη ζήτηση και η είσοδος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας άφθονης φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και λιγνίτη.

Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι όσοι προμηθευτές είχαν κάνει hedging έδωσαν χαμηλότερες τιμές για τον Αύγουστο, οι οποίες είναι τελικά πιο κοντά στις “πραγματικές” σήμερα, συν το εύλογο κέρδος. Οσοι όμως δεν είχαν κάνει hedging και είχαν δώσει υψηλές τιμές, είναι τελικά και οι πιο ευνοημένοι, που θα δουν πολύ υψηλά κέρδη τον Αύγουστο.

Με τα δεδομένα αυτά, ο τιμοκατάλογος ρεύματος και για τον Σεπτέμβριο αναμένεται ότι θα παραμείνει υψηλός. Και όσο υψηλότεροι οι λογαριασμοί, τόσο μεγαλύτεροι οι φόροι και τα τέλη που τους συνοδεύουν.