ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Ξανά κάτω από τα επίπεδα των 20.000 δολαρίων

Οι κινήσεις των κρυπτονομισμάτων είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχες με αυτές των αμερικανικών μετο
Οι κινήσεις των κρυπτονομισμάτων είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχες με αυτές των αμερικανικών μετοχών τον τελευταίο καιρό, παρακολουθώντας ιδίως τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq.
Pixabay

Πτώση καταγράφει το Bitcoin, με την υποχώρηση στις μετοχικές αγορές να επιδρά και στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα.

Το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 19.855 δολάρια με τη συνολική του κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 379 δισ. ευρώ.

Το Bitcoin καταγράφει πτώση σχεδόν 56,8% από τις αρχές του 2022, ενώ χάνει 71% από το υψηλό ρεκόρ των 69.000 δολαρίων που ήταν τον Νοέμβριο του 2021.

Η πίστη στην ανάκαμψη των παγκόσμιων μετοχών από τα χαμηλά του Ιουνίου αρχίζει να κλονίζεται λόγω της δέσμευσης της Fed να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, στραγγίζοντας την ρευστότητα.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, εκτιμάται πως θα αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Κύριοι παράγοντες που εξωθούν τη Fed σε νέα σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής είναι οι εντεινόμενες προσδοκίες για περαιτέρω επιτάχυνση του πληθωρισμού και προπαντός η κλιμακούμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδηγείται η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Στη διαπίστωση αυτή κατατείνουν οι εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, η οποία διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου. Στην πλειονότητά τους οι οικονομολόγοι υπογράμμισαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που απειλεί αυτή τη στιγμή την αμερικανική οικονομία είναι το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων. Κατά συνέπεια, θεωρούν πιθανότερη επιλογή της ομοσπονδιακής τράπεζας μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι προβλέψεις τους κατατείνουν, έτσι, στην ίδια εκτίμηση με αυτήν που είχε καταγραφεί και στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση, ότι το βασικό επιτόκιο της Fed θα διαμορφωθεί τώρα στο 2,75% με 3%.

Στην υπερδύναμη ο πληθωρισμός παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί τα τελευταία σαράντα χρόνια, παρά την προσωρινή αποκλιμάκωση που φάνηκε να παρουσιάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις τον προηγούμενο μήνα. Ως εκ τούτου η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προσανατολίζεται σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Εχουν προηγηθεί οι επιθετικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης τόσο στη συνεδρίαση του Ιουνίου όσο και στην επόμενη του Ιουλίου. Ετσι, από τους 94 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, οι 18 θεωρούν πιθανότερη μια αύξηση επιτοκίων και πάλι κατά 75 μ.β. Εχει προηγηθεί τον περασμένο μήνα δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι «είναι πιθανόν να επιβραδύνουμε κάπως τον ρυθμό με τον οποίο θα αυξάνουμε τα επιτόκια».