ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρήτρα αναπροσαρμογής στις δημόσιες συμβάσεις, η τριπλή επιχορήγηση στον ΔΕΔΔΗΕ και η Παπουτσάνης

Η ρήτρα αναπροσαρμογής στις δημόσιες συμβάσεις, η τριπλή επιχορήγηση στον ΔΕΔΔΗΕ και η Παπουτσάνης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι Γερμανοί και το Ελληνικό

Το ότι η φήμη του Ελληνικού έχει φτάσει πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας είναι γνωστό. Όμως το γεγονός ότι η Γερμανική Πρεσβεία επέλεξε το χώρο του Experience Centre για να πραγματοποιήσει τη δεξίωση για την ημέρα Ενότητας της Γερμανίας έχει τη σημασία του. Μάλιστα, ο πρέσβης στην ομιλία του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στη LAMDA Development και το έργο του Ελληνικού λέγοντας συγκεκριμένα «ότι εφέτος δεν γιορτάζουμε αυτή τη μέρα στη πρεσβευτική κατοικία, γιατί έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Βρισκόμαστε όμως σε ένα άλλο εργοτάξιο. Στο Ελληνικό. Μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη. Αυτό το πολύ μεγάλο έργο πραγματοποιεί η LAMDA Development. Βρισκόμαστε στο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Ελλάδας και εδώ το έργο του Ελληνικού συμβολίζει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Συμβολίζει το αίσθημα της αυτοπεποίθησης της Ελλάδας! Ευχαριστούμε θερμά τη Lamda που μας παραχώρησε αυτό το χώρο που είναι μια εικόνα από το μέλλον». Και επειδή οι Γερμανοί δεν φημίζονται για τις κολακείες τους, τα λόγια αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία.

Οι δημόσιες συμβάσεις

Μια εγκύκλιο που η αγορά ανέμενε με μεγάλη ανυπομονησία εδώ και πολύ καιρό εξέδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για την εγκύκλιο που περιγράφει το πως θα εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμών στις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών. Ο νόμος 4412/2016 προβλέπει πως στις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης προμηθειών, όταν από τα έγγραφα της σύμβασης προβλέπεται διάρκεια της σύμβασης μεγαλύτερη των 12 μηνών, θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα έγγραφα της σύμβασης όρος περί αναπροσαρμογής της τιμής. Η εγκύκλιος Γεωργιάδη περιγράφει δύο επιλογές για την αναπροσαρμογή των τιμών στις δημόσιες συμβάσεις, με την πρώτη επιλογή να αφορά στη χρήση συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου και τη δεύτερη να αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την αναπροσαρμογή της τιμής στην αναθέτουσα αρχή. Η εγκύκλιος προβλέπει πως ο νέος μηχανισμός θα εφαρμόζεται στις συμβάσεις που συνάπτονται δυνάμει συμφωνίας – πλαίσιο (εκτελεστικές συμβάσεις), στο πλαίσιο διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης που εκκινούν από την 1η Οκτωβρίου 2022 και μετά.

Η Παπουτσάνης και το Αρκάδι

Σημαντική αύξηση κατά 39% κατέγραψε ο τζίρος της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ στο 9μηνο του 2022, ανερχόμενος στα 53 εκατ. ευρώ, έναντι 38,2 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2021. Μάλιστα, στα προαναφερόμενα μεγέθη της Παπουτσάνης δεν έχουν ενσωματωθεί τα μεγέθη της 100% θυγατρικής «Γ. Μαλικούτης ΕΒΣ ΑΕ» , η οποία εξαγοράσθηκε από την εισηγμένη στις 31/8/2022. Στην «Γ. Μαλικούτης ΕΒΣ ΑΕ» ανήκει το γνωστό brand «Αρκάδι» το οποίο έχει παρουσία δεκαετιών στην ελληνική αγορά και το οποίο η Παπουτσάνης θεωρεί πως έχει εξαιρετικές προοπτικές ως vegan – φυτικό απορρυπαντικό. Μάλιστα, η Διοίκηση της Παπουτσάνης υπό τον Μενέλαο Τασόπουλο έχει τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στο management της οικογένειας Μαλικούτη, που διατήρησε την Μαρία Μαλικούτη, στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της θυγατρικής. Με τον τρόπο αυτό η επέκταση της Παπουτσάνης στο χώρο των απορρυπαντικών ρούχων θα έχει την υπογραφή μιας πολύπειρης μάνατζερ.

Τριπλή επιχορήγηση στον ΔΕΔΔΗΕ

Επιχορήγηση από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα λάβει ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), για τρία έργα που αναπτύσσει. Το πρώτο έργο αφορά στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των υποσταθμών του ΔΕΔΔΗΕ για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση του δικτύου διανομής, η οποία επί του παρόντος εμποδίζει περαιτέρω επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 37,2 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο έργο αφορά στην αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε δασικές περιοχές Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 149,8 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το τρίτο έργο αφορά σε αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 199,3 εκατ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ

Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές για την ανάπτυξη του εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και σταθμού διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ), γνωστού ως Θριάσιο ΙΙ. Υπενθυμίζεται πως προσφάτως ο διαγωνισμός για το Θριάσιο ΙΙ κηρύχθηκε άγονος, καθώς η προσφορά της κοινοπραξίας των Hellenic Train και του ομίλου Κοπελούζου (μέσω της Damco), που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος ανάδοχος, ήταν εκπρόθεσμη. Η νέα διακήρυξη του διαγωνισμού για το Θριάσιο ΙΙ είναι ήδη στον «αέρα» και αφορά την 30ετή σύμβαση παραχώρησης, έκτασης 1.450 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, όπου έχουν αναπτυχθεί εμπορευματικός σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός διαλογής. H Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού θα προχωρήσει σε ηλεκτρονική αποσφράγιση των φακέλων με τις προσφορές στις 5 Δεκεμβρίου. To Θριάσιο ΙΙ είναι κυριότητας του ΟΣΕ και εκεί έχουν κατασκευαστεί σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων και άλλα κτίρια υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.