ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απαγόρευση της βιντζότρατας

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την απαγόρευση της βιντζότρατας
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κλιμακώνονται οι θεσμικές παρεμβάσεις των αλιέων κατά της αναιτιολόγητης απαγόρευσης της λειτουργίας της βιντζότρατας.

Η Εθνική Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «Η Μεσόγειος» έκανε γνωστό πως σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 8058/6-10-2022 έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαβιβάστηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας, η οποία σχηματίστηκε στα πλαίσια της από 29/9/2021 μηνυτήριας αναφοράς της Ένωσης μας.

Με την ανωτέρω μήνυση η Ένωση αιτήθηκε την ποινική καταδίωξη του υπουργού και υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για την πράξη της παράβασης καθήκοντος, λόγω της αναιτιολόγητης απαγόρευσης της λειτουργίας της βιντζότρατας και παρά το γεγονός ότι το Διαχειριστικό Σχέδιο είχε αποσταλεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Ιανουάριο του 2021 στην αρμόδια ΕΕ και είχε εγκριθεί από αυτή, με σύμφωνη, μάλιστα, γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αλιείας.

«Μετά την εξέλιξη αυτή, ευελπιστούμε ότι και η Ελληνική Βουλή, λόγω της μεγάλης εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας του ζητήματος, θα λάβει την ανάλογη απόφαση για περαιτέρω διεύρυνση της υπόθεσης προκειμένου να υπάρξει πλήρης απόδοση ευθυνών. Η συνέχιση της απαγόρευσης λειτουργίας της βιντζότρατας, πλέον συνιστά μια αυθαίρετη και παράνομη κατάσταση που έχει οδηγήσει στην ανεργία τους αλιείς σε όλη την Ελλάδα και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσει», αναφέρει η Εθνική Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «Η Μεσόγειος».