ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές και πώς θα κάνετε οικονομία

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές και πώς θα κάνετε οικονομία

Ο θερμοσίφωνας, ο φούρνος της κουζίνας, το κλιματιστικό και το ψυγείο  βρίσκονται στην κορυφή της «λίστας» με τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας. 

Επειδή, ωστόσο, όλες οι παραπάνω συσκευές εξυπηρετούν ανάγκες που είναι απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, ο «χρυσός» κανόνες για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να τις χρησιμοποιούμε όσο ακριβώς χρόνο μας είναι απαραίτητες. Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζουμε τους τρόπους ώστε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια.

Στον θερμοσίφωνα το πλέον σημαντικό να μην τον αφήνουμε αναμμένο για ώρες, ενώ επιπλέον μπορούμε να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30%-40%.

Τα παραπάνω ισχύουν και για το κλιματιστικό, το οποίο εφόσον χρησιμοποιηθεί τον χειμώνα ως μέσο θέρμανσης, μπορεί επίσης να ρυθμιστεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά στον φούρνο της κουζίνας ο περιορισμός της κατανάλωσης φαίνεται σε αυτή την περίπτωση πιο δύσκολος καθώς πρόκειται για μία απολύτως απαραίτητη καθημερινή συνήθεια. Μπορούμε ωστόσο να κλείνουμε τον φούρνο νωρίτερα και να συνεχίζουμε το μαγείρεμα με την ήδη υπάρχουσα θερμότητα για να ψηθεί το φαγητό. Επίσης να χρησιμοποιούμε περισσότερο τη χύτρα ταχύτητας, ενώ όταν μαγειρεύουμε στα μάτια της κουζίνας να βεβαιωνόμαστε ότι τα σκεύη εφαρμόζουν καλά πάνω τους, κατά το μαγείρεμα.

Στο ψυγείο, του οποίου το μοτέρ κατά τη διάρκεια του 24ώρου δουλεύει συνολικά 8 ώρες, η προτεινόμενη λύση είναι αφενός να ρυθμίζουμε το σύστημα ψύξης σε μεγαλύτερη θερμοκρασία και αφετέρου να περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του, ελαχιστοποιώντας έτσι τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας.

Σημαντική είναι η κατανάλωση ενέργειας και από το πλυντήριο, με τη μεγάλη επιβάρυνση να έρχεται κυρίως όταν δουλεύει σε υψηλές θερμοκρασίες. Και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε πλύσεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Από τις υπόλοιπες συσκευές αρκετά υψηλή είναι η κατανάλωση ρεύματος από το σίδερο και το πιστολάκι μαλλιών. Και σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις ισχύει ότι σε όσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες δουλεύουν και για όσο περισσότερο χρόνο, η κατανάλωση αυξάνεται.

Ταυτόχρονα σημαντική κίνηση για τη μείωση της κατανάλωσης όλων των παραπάνω συσκευών αποτελεί η αντικατάσταση των παλιών και ενεργοβόρων με φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών ενεργειακά, όπως και των παλαιών λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι συσκευές «καίνε» ρεύμα ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται αλλά βρίσκονται σε κατάστασης αναμονής. Γι΄ αυτό θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας εάν κλείνουμε τον διακόπτη και τις βγάζουμε από την πρίζα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb για το πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας