ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2013

Σε ύφεση η ελληνική οικονομία και το 2013

Παράταση της ύφεσης και για το 2013 προβλέπει για την Ελλάδα στην έκθεση του για τα κράτη- μέλη του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η χώρα μας θα έχει ύφεση 1,3% τη νέα χρονιά, ενώ για φέτος βλέπει ύφεση πάνω από 5%. Ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι όλα θα κριθούν από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες υποχρεώνει την πατρίδα μας το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης. Παράλληλα, γίνεται αποδεκτό ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες υιοθέτησης νέων μέτρων εξαιτίας της αύξησης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί.

Σε περίπτωση δε, που οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρήσουν τότε εκ νέου ο κίνδυνος για μια στάση πληρωμών θα αυξηθεί σε δραματικό βαθμό.

Σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος

Ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει στην έκθεση του ότι μια νέα επιδείνωση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα συνεχίσει να μην έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, θα αποτελέσει ένα ακόμη παράγοντα που θα οδηγήσει στη διατήρηση της ύφεσης για την οικονομία.

Επίσης, ο διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι η ολοκλήρωση του PSI ελάφρυνε σημαντικά τη χώρα μας σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις και της δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα χρέος το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις.

Μεγάλη ανεργία

Στο 21,2% για φέτος προβλέπει ο ΟΟΣΑ το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας, το οποίο θα αυξηθεί οριακά στο 21,6% το 2013, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 9,6% που είχε μετρηθεί στο τέλος του 2009.

Τέλος, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ο πρώτος κατά τον οποίο θα αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι με δεδομένη τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και δεδομένα τα μεγάλα ποσά που παραμένουν αδιάθετα από τα κοινοτικά κονδύλια της Δ’ προγραμματικής περιόδου, θα υπάρξουν οι κατάλληλες επενδύσεις για την ελληνική οικονομία.