ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμοί ρεύματος: Σε προ κρίσης επίπεδα το Δεκέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος:  Σε προ κρίσης επίπεδα το Δεκέμβριο
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Σημαντική ελάφρυνση αναμένεται να έχουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς αφενός οι πάροχοι έριξαν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις κατά περίπου 10% έναντι του Νοεμβρίου και αφετέρου οι επιδοτήσεις εκτιμάται πως θα κινηθούν στα ίδια με τα τρέχοντα επίπεδα. 

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εκτιμάται ότι θα είναι ανάμεσα στα 0,23 με 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 kWh.

Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές χρεώσεις των λογαριασμών με το σενάριο της επιδότησης των 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα θα κινηθούν από τα 0,08 ευρώ μέχρι τα 0,142 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για τιμές που παραπέμπουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Αν επαληθευτεί το σενάριο της επιδότησης των 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε το εύρος των τελικών χρεώσεων για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα είναι από 0,09 έως 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν από χθες στην ανάρτηση των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τον μήνα Δεκέμβριο και το εύρος των τιμών κινείται από 0,319 έως 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οσοι πάροχοι εφαρμόζουν και εκπτώσεις συνέπειας, τότε οι τιμές τους κινούνται ακόμη πιο χαμηλά, στα επίπεδα των 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν λοιπόν από αυτές τις χρεώσεις αφαιρεθεί η επιδότηση που πιθανολογείται ότι θα αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τότε οδηγούμαστε ουσιαστικά σε τελικές τιμές οι οποίες μοιάζουν με εκείνες της περιόδου προ της ενεργειακής κρίσης.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε κάποια παραδείγματα λογαριασμών ρεύματος σε νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Από αυτά γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της εξοικονόμησης των δαπανών για μία οικογένεια:
Εστω ένα νοικοκυριό με τιμή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,38 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν η επιδότηση είναι στα 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε η τελική χρέωση θα είναι στα 0,142 ευρώ.

Για κατανάλωση 500 κιλοβατωρών θα πληρώσει 71 ευρώ, ενώ χωρίς την ενίσχυση θα πλήρωνε 190 ευρώ. Αρα το όφελος είναι 119 ευρώ. Στο παράδειγμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Εστω ένα νοικοκυριό με τιμή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στα 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αν η επιδότηση είναι στα 0,238 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τότε η τελική τιμή θα είναι στα 0,112 ευρώ. Για κατανάλωση 300 κιλοβατωρών θα πληρώσει 33,6 ευρώ. Χωρίς την ενίσχυση ο λογαριασμός θα έφτανε στα 105 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή το όφελος θα είναι της τάξεως των 71,4 ευρώ.