ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν των 275 ευρώ

Φυσικό αέριο: Γιατί η Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν των 275 ευρώ
AP

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει το ύψος του πλαφόν που θα επιβληθεί στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς για το φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility).

Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα προσέκρουσε στην αντίδραση 15 χωρών, που ζήτησαν η οροφή να τοποθετηθεί αισθητά χαμηλότερα, ήτοι πλησίον των 150 - 200 ευρώ.

Τι θα σήμαινε ένα πλαφόν στα 275 ευρώ; Τεράστιες επιβαρύνσεις. Γιατί; Η ενεργοποίηση του πλαφόν θα γίνεται αυτόματα όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών στο TTF ξεπερνάει το ανώτατο όριο τιμής των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών και η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και της τιμής spot του υγροποιημένου φυσικού αερίου ξεπερνάει τα 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών.

Τα όρια αυτά έχουν αξιολογηθεί ως παράλογα, αφού δεν αντανακλούν την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου – με αποτέλεσμα να θεωρείται απίθανη στην πραγματικότητα η ενεργοποίησή του – ούτε συμβάλλουν στην επίτευξη του βασικότερου όλων, που είναι η μείωση των τιμών.

Για να γίνει κατανοητό πόσο ατελέσφορη είναι η πρόταση αυτή, με τα δεδομένα που έχουν τεθεί o μηχανισμός αυτός δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδά τους.

Ακόμη η πρόταση της ΕΕ στέλνει λανθασμένο μήνυμα στις αγορές: Ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να αγοράσει σε τιμές υψηλότερες από αυτές που μπορεί να υποστηρίξει στην πραγματικότητα. Παράλληλα, αν η ΕΕ περιμένει σε κάθε περίπτωση 15 ημέρες για να επιβάλει μείωση της τιμής, στο τέλος δεν θα είναι εύκολο να περιορίσει την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου, με ότι σημαίνει αυτό για τους ηλεκτροπαραγωγούς και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ειδικά για την Ελλάδα, μια χώρα με πεπερασμένες δημοσιονομικές αντοχές και στην οποία το φυσικό αέριο συμμετέχει με περισσότερο από 30% στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, ένα πλαφόν 275 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα θα ισοδυναμούσε με μη πλαφόν.