ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Italgas: Πούλησε το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στον όμιλο Κοπελούζου

Italgas: Πούλησε το 10% της ΔΕΠΑ Υποδομών στον όμιλο Κοπελούζου
AP

Στην ολοκλήρωση της πώλησης 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Italgas Newco στην Phaeton S.A. (εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου) προχώρησε σήμερα η ιταλική εταιρεία -μητρική της ΔΕΠΑ Υποδομών-, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2028.

Η πώληση του μεριδίου πραγματοποιήθηκε σε αξία ιδίων κεφαλαίων περίπου 40 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό χρηματοοικονομικό χρέος της Italgas Newco, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αποτίμηση του μεριδίου 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών σύμφωνα με την τιμή που προσέφερε η Italgas για την αγορά του 100% κατά τη διάρκεια της ιδιωτικοποίησης.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών A.E. συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020 σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ). Αποστολή της εταιρείας είναι η ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα μέσω των Εταιρειών Δικτύων Διανομής, διασφαλίζοντας την παροχή αερίου σε όλη την επικράτεια.

Στη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο από το ΤΑΙΠΕΔ, για την από κοινού πώληση με τον όμιλο ΕΛΠΕ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε., ανακηρύχθηκε ανάδοχος ο όμιλος Italgas SpA έναντι τιμήματος 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%.