ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση στη ζήτηση ρεύματος

Νέα μείωση στη ζήτηση ρεύματος
Pixabay

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ η ζήτηση του ρεύματος συνεχίζει να υποχωρεί σε σημαντικό ποσοστό. 

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα κατέγραψε νέα υποχώρηση της τάξης του 9,87% για το μήνα Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι τον συγκεκριμένο μήνα ίσχυαν οι κλιμακωτές επιδοτήσεις ρεύματος, σύμφωνα με τις οποίες δίνεται επιπλέον bonus σε όσους καταναλωτές με κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες πετύχουν μείωση της τάξης του 15%.

Σύμφωνα με το Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, «όχημα» περιορισμού της κατανάλωσης τον προηγούμενο μήνα αποτέλεσε η μέση και χαμηλή τάση, δηλαδή τα νοικοκυριά και οι μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ελαφρώς αρνητικά κινήθηκε και η κατανάλωση στην υψηλή τάση, στα ορυχεία, όπως και επίσης οι απώλειες στο σύστημα. Ελαφρώς αυξητικά διαμορφώθηκε η ιδιοκατανάλωση παραγωγής καθώς και η ζήτηση στην Κρήτη, χωρίς να μπορεί ωστόσο να αντισταθμίσει παρά μόνο σε μικρό βαθμό την πτώση της κατανάλωσης στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Η μείωση της τάξης του 11,9% προέρχεται από το δίκτυο (395GWh) δηλαδή από τη μέση και τη χαμηλή τάση ενώ 10GWh μειώθηκε η ζήτηση από τη διασύνδεση της Κρήτης, και 8 GWh (1,4%) από τους πελάτες της υψηλής τάσης. Σημειώνεται ότι η ζήτηση στο σύστημα (δηλαδή η ζήτηση που δεν περιλαμβάνει τη ζήτηση από μονάδες που εγχέουν στο δίκτυο) κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 14,35%.