ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα λειτουργήσει η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού

Πως θα λειτουργήσει η προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού
Pixabay

Ενα ακόμη κίνητρο στους φορολογούμενους για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στην εφορία που προβλέπει την προοδευτική αύξηση του ορίου του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. 

Εντός του 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες οι οποίοι είναι συνεπείς με τις ρυθμίσεις να αποκτήσουν σταδιακά και πάλι τον έλεγχο των τραπεζικών τους λογαριασμών, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι από τις φορολογικές Αρχές.

Με το νέο καθεστώς το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός θα «κτίζεται» ως εξής:

  • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να μπορεί τον τρίτο μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3, ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού.
  • Με την πάροδο των μηνών, όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται.
  • Αν ο φορολογούμενος ο οποίος έχει κερδίσει αύξηση ακατάσχετου λογαριασμού, χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων χάνει τον αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να τον διεκδικήσει εκ νέου.