ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τον κουμπαρά» η κυβέρνηση; Ποια μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα εξετάζει

«Σπάει τον κουμπαρά» η κυβέρνηση; Ποια μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα εξετάζει
INTIME

Ερωτηθείς χθες εάν είναι στις προθέσεις του είναι να υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης πριν από τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε (προσωρινά) φρένο. Οπως είπε, όλα θα κριθούν στα τέλη Φεβρουαρίου που θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η συζήτηση για το νέο κύκλο προεκλογικών παροχών επιστρέφει στα μέτρα επιδοματικού, προσωρινού χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες τα προσωρινά μέτρα θα γίνουν μόνιμα.

Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Το «Δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ, θα αποτελεί μια «ανάσα» ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών.

Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, κούρεμα συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των νέων παρεμβάσεων θα ληφθούν μετά τον Φεβρουάριο, καθώς μέχρι τότε εισπράττονται έσοδα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2022. Το επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν έσοδα τα οποία θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό, όπως είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος κ.λπ. Ακόμη, αναμένεται η τελευταία δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν ως παράγοντα - κλειδί την πορεία του φυσικού αερίου, η οποία τιμή θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως επίσης και τον στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Σχετικές ειδήσεις