ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα στήριξης 900 εκατ. ευρώ στο προεκλογικό τραπέζι

Μέτρα στήριξης 900 εκατ. ευρώ στο προεκλογικό τραπέζι
INTIME

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις και ενίσχυσαν τις δυνατότητες της κυβέρνησης, για έναν πιθανό νέο και τελευταίο γύρο παροχών, πριν από τις εκλογές ύψους 900 εκατ. ευρώ περίπου.

Η συνολική υπεραπόδοση των εσόδων του 2022 αγγίζει σχεδόν τα 400 εκατ. ευρώ και μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα το 2023 (μέσω carry over) ύψους 250-300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου απελευθερώνει μεγάλο μέρος των 600 εκατ. ευρώ του αποθεματικού, το οποίο προοριζόταν για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο προϋπολογισμός είχε συνταχθεί με παραδοχή για τιμή φυσικού αερίου 120 ευρώ, όταν σήμερα ανέρχεται στα 53 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι ανακοινώσεις για νέες παρεμβάσεις αναμένονται προς το τέλος του Φεβρουαρίου όταν η εικόνα για την πορεία της οικονομίας θα είναι πιο καθαρή. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο το εάν θα διατεθούν στο σύνολό τους τα προαναφερόμενα 900 εκατ. ευρώ του δημοσιονομικού χώρου.

Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

• Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

• Μια έκτακτη ενίσχυση σε χαμηλόμισθους, εν είδει δώρου Πάσχα.

• Μια πρόσθετη έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

• Η παράταση έως το τέλος του χρόνου του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό και μεταφορές.

Σε πολλά πεδία –καύσιμα, τρόφιμα, πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.- η Ελλάδα εφαρμόζει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και φόρων κατανάλωσης διεθνώς, ενώ ελληνική «πατέντα» είναι το φαινόμενο να επιβάλλεται έμμεσος φόρος στον έμμεσο φόρο (π.χ. στην αμόλυβδη ο ΦΠΑ υπολογίζεται και επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την κινητή τηλεφωνία, όλα τα καύσιμα κίνησης, το πετρέλαιο θέρμανσης κ.λπ.).

Σχετικές ειδήσεις