ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση ρεύματος και για τη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

Επιδότηση ρεύματος και για τη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
INTIME

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει  σήμερα τις επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου, οι οποίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές του Ιανουαρίου, αφού η αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος οδήγησε σε ονομαστική τιμή κιλοβατώρας κατά 60% κάτω από την τρέχουσα τιμή.

Το πακέτο των επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει θα συμπεριλάβει και τη βιομηχανία, η οποία έμεινε εκτός στον αρχικό σχεδιασμό, απόφαση που κυρίως πατούσε στην ανάγκη εξοικονόμησης διαθέσιμων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για μια σειρά από άλλα κοινωνικά επιδόματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Αυτό γιατί η αποκλιμάκωση της οριακής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά στα 191,79 ευρώ τον Ιανουάριο από τα 276,69 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, περιόρισε τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) που αποτελεί τη βασική πηγή για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων, στα 107 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η διαρροή για απόφαση μηδενικής επιδότησης στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο λίγες μάλιστα ημέρες μετά την κοινή επιστολή 9 βιομηχανικών συνδέσμων με επικεφαλής τον ΣΕΒ στον πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια και ενόχληση του κλάδου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία.

Κατόπιν αυτού, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει επιδότηση και για τα βιομηχανικά τιμολόγια, το ύψος της οποίας ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ αντικείμενο διαβουλεύσεων και συναρτώμενο με τα διαθέσιμα κονδύλια, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για 20 ευρώ/μεγαβατώρα από 130 ευρώ τον Ιανουάριο.

Σημαντικά χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 4 λεπτά/κιλοβατώρα θα κυμανθεί η επιδότηση στα οικιακά τιμολόγια για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες από 33 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιανουάριο, ενώ οι καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών θα επιδοτηθούν μόνο στην περίπτωση που πετύχουν εξοικονόμηση 15% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022.