ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας για την υπόθεση «Suisse Secrets»

Έρευνα  του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας για την υπόθεση «Suisse Secrets»

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι διερευνά ύποπτες πράξεις εταιρικής κατασκοπείας και παραβιάσεις των νόμων περί τραπεζικού απορρήτου μετά τη διαρροή πληροφοριών για 18.000 λογαριασμούς της Credit Suisse σε διεθνή κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, η οποία συνέχισε να δημοσιεύει μια σειρά από αποκαλύψεις τον περασμένο Φεβρουάριο με τον τίτλο «Suisse Secrets».

Η έρευνα χρειαζόταν υπογραφή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επειδή οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία θεωρούνται «πολιτική παράβαση», ανέφερε το γραφείο. Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης έδωσε τις πληροφορίες στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα δεδομένα με μια μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα και δεκάδες άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι κάτοχοι λογαριασμών περιελάμβαναν έναν αρχηγό κατασκοπείας της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανιστήρια, αξιωματούχους της Βενεζουέλας που εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς και τους γιους του πρώην Αιγύπτιου δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι λογαριασμοί είχαν ανοίξει από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 2010, σύμφωνα με τη δημοσίευση του Οργανωμένου Εγκλήματος και Αναφοράς Διαφθοράς.

Όταν δημοσιεύτηκαν οι διαρροές πριν από ένα χρόνο, η CS εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι περίπου το 90% των λογαριασμών που εξετάστηκαν έκλεισαν ή βρίσκονταν σε διαδικασία κλεισίματος. Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης «φαίνεται να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια δυσφήμισης όχι μόνο της τράπεζας αλλά και της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς στο σύνολό της, η οποία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία αρκετά χρόνια», ανέφερε η τράπεζα.