ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία αποδείξεων λιανικής

Αναδρομικά πρόστιμα για όσους δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία αποδείξεων λιανικής
INTIME

Αντιμέτωποι με «λουκέτα» που ξεκινούν από 48 ώρες και φθάνουν έως και 10 ημέρες βρίσκονται οι επιχειρήσεις όχι μόνο όταν δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και όταν δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. 

Μάλιστα η «καμπάνα» χτυπάει αναδρομικά και εφαρμόζεται για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την 31 Οκτωβρίου 2022 και μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2023 όπως ξεκαθαρίζει νέα απόφαση του Διοικητή του ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Τα αναδρομικά «λουκέτα» γλιτώνουν μόνο όσες επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν μετά το τελεσίγραφο που είχε στείλει η ΑΑΔΕ πέρυσι τον Οκτώβριο σε 170.000 επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν στείλει στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ).

Σήμερα το 70% των επιχειρήσεων υποχρεούται να αποστέλλει τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων το αργότερο εντός 24 ωρών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής είναι υποχρεωμένες να διαβιβάζουν μέσα σε λίγες ώρες τα δεδομένα των αποδείξεων που κόβουν στην ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες διαθέτουν 110.000 ταμειακές στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες, τα πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτουν 13.500 ταμειακές κάθε 1 ώρα, ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις στέλνουν τα στοιχεία ανά 24ωρο, με την έκδοση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κίνησης.